Galerii: tiiger Pootsmani järeltulijaid tutvustati esmakordselt avalikkusele

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy

Möödunud aasta detsembris kolis Tallinna loomaaia amuuri tiiger Pootsman Tšehhi Zlín-Lešná loomaaeda, kus teda ootas ees kaaslanna Tanya. 10. juunil, vahetult pärast keskööd, sündis tiigripaari esimeses ühises pesakonnas kolm kutsikat. 

Nüüdseks veidi enam kui kuuvanused kutsikad — kaks emast ja üks isane — on suurepärase tervise juures ning hiljuti läbisid nad oma esimese arstliku ülevaatuse. Vähem kui poole tunni jooksul kontrolliti tiigrikutsikate tervist, nad kaaluti ja kiibistati ja seejärel viis tee taas tagasi ema Tanya kaitsva varju alla. 

Tiigritalitaja Kamil Čiháki sõnul on Tanya jõnglaste kasvatamisega väga hästi toime tulnud ning see pole ka suureks üllatuseks, sest kogenud tiigriema jaoks on tegu neljanda pesakonnaga. Väikesed tiigrid on praegu täielikult emapiimast sõltuvad ning Tanya lõpetab imetamise alles siis, kui järeltulijad on umbes kuuekuused. 

Hetkel veedabki Tanya kutsikatega aega loomaaia tagaruumides ning külastajatel on võimalus tiigrikutsikaid piiluda vaid kaamerate abil. Praeguste plaanide kohaselt peaksid tiigrikutsikad oma esimesed sammud välisaedikus tegema augusti teises pooles. Seni saab õues imetleda Pootsmani, kes kutsikate kasvatamisest osa ei võta. 

Pootsmani ja Tanya näol on tegu Euroopa loomaaedade olulisima tiigripaariga

Amuuri tiiger Pootsman sündis 7. mail 2011 Moskva loomaaias. Tallinna loomaaeda toodi ta 2012. aasta lõpus. Kokku sündis pesakonnas kolm kutsikat – lisaks Pootsmanile praegu Suurbritannias Whipsnade’i loomaaias elav isane Botzman ning Nürnbergi loomaaias elav emane Katinka. 

Amuuri tiiger Tanya sündis 10. septembril 2004 Tšeljabinski loomaaias Venemaal. Zlín-Lešná loomaaeda viidi ta 2005. aastal. Tanya isapoolsed vanemad pärinevad mõlemad loodusest. Kogemustega emane amuuri tiiger on ilmale toonud 19 kutsikat.

Zlín-Lešná loomaaed, kuhu Pootsman kolis, asub Tšehhi Vabariigis, 10 kilomeetri kaugusel Zlíni linnast, Tšehhi idaosas ajaloolises Moraavias. Lešná lossiga külgnev loomaaed avati 1948. aastal. Loomaaia territoorium paikneb 48 hektaril. Kollektsioonis on 1261 isendit 213-st liigist. Loomaaed on alates 1997. aastast EAZA liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles