Suri Tallinna loomaaia šimpans Pino

BNS
Copy

Teisipäval, 9. juulil suri südamepuudulikkuse tõttu Tallinna loomaaias veerandsada aastat elanud šimpans Pino.

Isase šimpansi tervis halvenes peale jaanipäeva, sestap võeti vastu otsus loom uinutada ja viia läbi põhjalik kompleksuuring, edastas Tallinna loomaed oma veebilehel. Protseduuri läbiviimisel osalesid Maaülikooli anestesioloog ja oftalmoloog ning inimarstid: Tartu Ülikooli kliinikumi intensiivravi osakonna anestesioloog ja Põhja-Eesti regionaalhaigla adioloog-onkoloog. 

8. juulil läbi viidud protseduur toimus plaani kohaselt, kuid diagnoos andis lootusetu prognoosi. Pinol diagnoositi raskekujuline südamepuudulikkus, mille tagajärjel oli tekkinud äge neeru- ja maksapuudulikkus.

Arstid üritasid looma stabiliseerida 17 tundi, kuid Pino süda ei pidanud vastu ja ta suri 9. juulil.

Loomaaed märgib, et 32 eluaastat on isase šimpansi jaoks suhteliselt kõrge vanus ning südamepuudulikkus on isaste šimpansite kõige sagedasem surma põhjus. Nii eutaneeriti Pino isa Amsterdami loomaaias sarnase probleemi tõttu.

24. juunil 1987. aastal Amsterdami loomaaias Natura ARTIS Magistra sündinud Pino saabus Tallinna 1994. aasta juunis ja elas loomaaia troopikamajas 25 aastat. Tema seltsilisteks olid šimpansid Betty ja Quincy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles