Kuidas korraldada grillipidu lemmikloomale stressi põhjustamata?

Copy
Foto: pexels.com

Lähenevate pikkade suveõhtute ja pühade eel on paslik meelde tuletada, kuidas pidada jaane nii, et ka neljajalgne lemmik sellest rõõmu tunda saaks.

Kui plaanid pidu pidada enda kodus ja ootad ka külalisi, tuleks arvestada sellega, et suures käras ja peomeeleolus ei jääks lemmik tähelepanuta. Alljärgnevalt ongi välja toodud mõned soovitused, kuidas pidada grillipidu nii, et ka tema end sealjuures hästi tunneks.

Peotoit pole koerale

Paraku kipub ikka nii minema, et grillipeole tulnud külaline, kel endal kodus loomi pole, tahab kanast järele jäänud kondi koerale visata. Tegelikult nii ei tohiks, kuna kondid võivad tekitada sooleummistuse. Väiksem kogus konte võib lõppeda klistiiriga, kuid teinekord tuleb kondid koguni välja opereerida, sest kuumtöödeldud kondimass võib soolestikus tekitada tsemendilaadse massi, mida koer väljutada ei suuda. Seega tasub kohe külalistele selgeks teha, et koerale grillipeol konte anda ei tohi. Veel parem, kui kõik ülejäägid kokku kogutakse, et loomaomanik pärast ise otsustada saaks, mida koerale anda, mida mitte. Sellega välditaks ka seda, et koerale võib keegi anda ülejäägid teadmata, et tal mõne inimtoidu komponendi vastu allergia võib olla. Pealegi, kui iga külaline annab „natuke“, puudub tegelik ülevaade, kui palju koer siis päriselt süüa saab.

See ei tähenda aga, et inimeste toitu koerale üldse anda ei võiks. Kuni portsjonid pole liiga suured, ei tee see koerale liiga palju kurja. Kui on tahtmist oma neljajalgse sõbraga lihatükki ikkagi jagada, tuleks sellelt eemaldada kogu nähtav rasv, näiteks kana puhul kananahk, luud, söestunud ja üleküpsenud alad. Siiski on parem, kui üldse mitte anda, kui pole kindlalt teada, mis marinaadi sisse pandud on, kuna tavaliselt lisatakse grillmarinaadile maitseaineid (küüslauk, küüslaugupulber, sibul, sool, pipar), mis võivad loomale palju liiga teha. Kõrge rasvasisaldusega toidud võivad koera seedimisele halvasti mõjuda ning koguni kõhunäärme põletiku tekitada, rääkimata mõttetutest liigsetest kaloritest.

Puu- ja juurvilju andes tuleks enne eemaldada kõik seemned, varred ja lehed, mis võivad koerale halvasti mõjuda. Ka porgandit, kurki ja isegi küpsetatud kartulit võib anda, kuid väldi kindlasti soolast toitu, ribisid, krõpsu, viinamarju, šokolaadi, sibulat ja küüslauku.

Prügi hoia ühes kohas

Kui kogud ülejäägid ja prügi kokku, siis veendu, et lemmik sellele ligi ei pääseks. Loomadele meeldib ikka prügikastis nuusutamas käia lootuses sealt midagi head leida. Kui oled ära visanud mõned kondid, tunneb koer nende lõhna ja kui tal on prügile vaba ligipääs, võib ta sealt midagi põske pista. Ta teeb seda ilmselt ka üsna kiiresti, et mitte vahele jääda ja püüab maksimaalselt palju ära süüa enne, kui märgatakse. Prügikastis võib olla ka rasvaga kaetud foolium ja plastmassnõud, mis loomale ohtlikud on.

Hoia lemmik tulest eemale

Tõenäoliselt plaanite ka jaanitule süüdata. Sel juhul tuleb kindlasti jälgida, et nii lapsed kui loomad tulele liiga ligidale ei läheks. Üldiselt hoiavad koerad küll tulest eemale, kuid teinekord võib juhtuda, et lemmik läheb mänguhoos liiga ülemeelikuks ning võib nii end ohtu seada. Kui grillid, veendu samuti selles, et lapsed ja loomad sellele ligi ei pääseks. Ära jäta grilli tähelepanuta. Koeral on särisevatele vorstikestele ja lihale raske vastu panna, mistõttu tahaks ta sealt igal võimalusel maitsva kätte saada. Korraga kuuma alla neelates võib koer põletuskahjustused saada. Halvemal juhul võib ta endale grilli peale tõmmata koos kõige sellel või selles olevaga.

Hoia loomal silm peal

Suures peomeeleolus ja külalistega juttu rääkides kaob ajataju. Sel ajal võib lemmik näiteks naabri aiast tulevatele lõhnadele reageerida ja omapäi uitama minna. Kui ka ümberringi on palju inimesi ja kära, võib ühel hetkel loom end eksinuna avastada ja paanikasse sattuda. Samuti, kui teised omanikud võtavad oma koerad kaasa, võib see tekitada tähelepanu ja ressursijaotumise (liha, paitused jms) konkurentsi, mis võib kulmineeruda koerte kaklusega.

Leia loomale tegevust, et ümbritsev talle liigselt huvi pakkuma ei hakkaks. Mängi temaga ja anna talle mõni närimislelu või -maius  – nii on koeral pikemaks ajaks tegevust ja mõtted mujal. Näiteks on loomapoodides müügil erinevaid  tegevuslelusid, kuhu sisse krõbinaid ja maiuseid peita.

Kõige parem on, kui saad looma jätta tuppa, kus tal oleks rahulik olla, ilma et peomeelelu ärevust tekitaks. Kui võtad koera ikkagi seltskonda, hoia teda rihmas. Nii väldid seda, et ta võiks sattuda õnnetustesse või teiste koertega purelusse. Kui loom on aga kaduma läinud, või oled ise hulkuva koera või kassi leidnud, teavita sellest kohalikku omavalitsust ja lähimat loomade varjupaika. Siinkohal on oluline, et lemmikud oleks kiibistatud ja registrisse kantud. Hea, kui tal oleks näiteks kaelarihma küljes ka nimesilt ja omaniku kontaktandmed.

Neid nõuandeid jälgides ja toiduga nii ise kui lemmiku puhul piiri pidades ei tohiks probleeme tekkida. Kui aga märkad, et loom on loid, tunneb end halvasti, oksendab või on tal kõht lahti, pöördu kindlasti loomakiirabi poole. Liigsöömise korral võib looma tabada maokeerd. Kui näed, et koer on kõhust paiste läinud ja öögib, tuleb kiiresti reageerida. Igasuguste murede korral pane end kirja loomakliinikusse konsultatsioonile.

Viimane nõuanne omanikele: olge tugevad! Ükskõik, kui armsad ja nuruvad need koera silmakesed ka ei oleks, parem vältida (liig)söötmist, kui tegeleda tagajärgedega. Pidustuste ajal/järgselt kipub kõikides loomakliinikutes olema pikem erakorraliste klientide järjekord.

Copy
Tagasi üles