Amuuri tiiger Pootsman sai kolme järglase isaks

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy

Möödunud aasta detsembris kolis Tallinna loomaaia amuuri tiiger Pootsman Tšehhi Zlín-Lešná loomaaeda, kus teda ootas ees kaaslanna Tanya. Sel esmaspäeval, 10. juunil, vahetult pärast keskööd sündis tiigripaari esimeses ühises pesakonnas kolm kutsikat. 

Esimene tiigrikutsikas sündis kell 00:40, teine 1:07 ja kolmas 1:44. Emaslooma Tanya jaoks on see juba neljas pesakond järglasi ilmale tuua ning pesakasti kaamerapildi vahendusel on näha, et tegemist on kogenud ja hoolitseva emaga. Kutsikad on elujõulised ja aktiivsed ning Tanya imetab poegi regulaarselt.

Emase amuuri tiigri tiinus kestab umbes 100 päeva. Vastsündinud kutsikad sünnivad pimedatena, liiguvad vähe ja on täielikult emast sõltuvad. «Läheb veidi aega, enne kui saame kindlaks teha järeltulijate soo. Mitte mingil juhul ei soovi me Tanyat praegu häirida ning mõnda aega viibib ema koos kutsikatega muust ekspositsioonist eraldi, ainult neile ettenähtud alal. Usume, et nii nagu varasemalt, tõestab Tanya ka seekord end väga hoolsa emana ning kutsikaid saab väliaedikus näha tõenäoliselt augusti teises pooles,» sõnas Zlín-Lešná loomaaia juhataja Roman Horský.

Pootsman ja Tanya.
Pootsman ja Tanya. Foto: ZOO a zámek Zlín - Lešná / Facebook

Vastne isa, Tallinna loomaaia amuuri tiiger Pootsman saabus Ohustatud Liikide Euroopa Paljundusprogrammi raames ajutiselt Zlíni loomaaeda 2018. aasta detsembris. Esimest korda said Pootsman ja Tanya kokku veebruaris. Tiigrite omavaheline sobivus on algusest peale olnud suurepärane ja nii oldi järeltulijate saamise osas lootusrikkad.

«Rõõmustame ühiselt Zlíni loomaaiaga tiigrikutsikate sünni üle. Nii Pootsmani kui Tanya puhul on tegemist geneetiliselt väga heade isenditega, kelle järeltulijad on väga olulised looduses väljasuremisohus amuuri tiigrite asurkondade taastamisel,» kommenteeris Tallinna loomaaia direktor Tiit Maran. «Esimesed kolmkümmend päeva on tiigrikutsikate elus kriitilised ning alati võib juhtuda, et kõigist ei saa täiskasvanud toredaid tiigreid, aga loodame kõige paremat.»

Maran lisas, et Zlini loomaaia professionaalne meeskond annab endast kindlasti parima, et «tiigrikutsud» ilusasti üles kasvaksid. Tiigrioru valmides tuleb Pootsman Tallinnasse tagasi ja siis otsitakse talle siiagi kaaslane, et ka Tallinna loomaaias taas amuuri tiigrite järelkasvu näha. Tiigrioru ehitamise ettevalmistused toimuvad sihipäraselt. Eskiisprojekt on lõpusirgel ning peagi algab uue ekspositsiooni projekteerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles