Viiest järglasest aitab: maailma kuulsaim kaelkirjak saadetakse pensionile

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Kaelkirjak April selle aasta märtsis sündinud poja Aziziga.
Kaelkirjak April selle aasta märtsis sündinud poja Aziziga. Foto: / AP / Scanpix

2017. aastal sai internetisensatsiooniks USA loomapargis Animal Adventure Park elav kaelkirjak nimega April, kelle igapäevategemisi näitav otseülekanne meelitas YouTube'i miljoneid huvilisi. Vahepeal jõudis April ilmale tuua kaks järglast, kuid loomapargi direktori sõnul jäi selle aasta märtsis sündinud poeg tema jaoks viimaseks. 

Oma 17 elatud aasta jooksul viis poega ilmale toonud Aprili jaoks on järglaste saamine nüüdsest möödanik, sest loomapargi talitajate arvates võib see tema elukvaliteeti halvendada. Looduses kaelkirjakud üldiselt üle 25 aasta ei ela, kuid vangistuses kasvab nende eluea pikkus märgatavalt. Väikese kaelkirjakuvarsa ilmale toomine pole aga kerge töö — tiinus kestab keskmiselt 15 kuud ning sündides kaaluvad kaelkirjakud 45-70 kilogrammi ja on kuni 180-sentimeetrised. 

Et uusi tiinusi vältida, hakatakse Aprilile andma eostumisvastaseid vahendeid. Lisaks sellele kolitakse ta ümber teise aedikusse, kus ta rahulikku elu nautida saab. «Peale viit poega on April jõudnud punkti, kus teda võetakse kui seeniorlooma,» rääkis loomapargi juhataja Jordan Patch veebilehele Live Science. «Ta on oma liigi säilimisse tublisti panustanud ning jätkab oma «tööd» kaelkirjakute kaitsmise ühe tuntuima näona.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles