Miks ei tohiks koerale mõeldud puugitõrjevahendit kasutada kassi peal?

Copy
Foto: pexels.com

On levinud müüt, et koeri ja kasse puuk ei ohusta. Paraku ei pea see paika. Mürgised puugid levitavad raskeid haigusi nii inimestele kui loomadele. Kasutades õigeid vahendeid ja oma lemmikut pärast igat jalutuskäiku kontrollides on võimalik seda kõike aga ennetada. 

Sageli arvatakse, et puuke saab metsast, kuid tegelikult on neid kõige rohkem pikas rohus. Õues käivad koduloomad liiguvad puukidele sobival kõrgusel, mistõttu on lihtne neile külge hakata ja nii toovad loomad puuke koju pere keskele. 

Haigustest, mis puukidelt inimestele edasi kanduvad, on räägitud palju. Üheks neist on puukentsefaliit, mis koeri ja kasse ei ohusta, küll aga inimesi. Samas borrelioos võib tabada ka koeri ja kasse. Loomadel avaldub borrelioos küll harvemini, kui inimestel, kuid siiski esineb haigestumisi. Seega ei tohiks puuki kindlasti looma külge niisama jätta lootes, et loomale see halba nagunii ei tee. Võib teha küll. Aga suuremat ohtu teeb see, kui loom mürgise puugi tuppa toob, kust see edasi inimeseni jõuab. 

Vali õige vahend

Puukide looma peale tulemist ei ole kahjuks võimalik vältida, küll aga saab osade vahendite abil ära hoida nende kinnitumist. Enamik neist tapavad puugi kinnitumise hetkel või imema hakkamisel. Kuid on ka neid, mis tapavad puugi kokkupuutel looma nahaga. Müügil on nii kaelarihmasid, täpilahuseid, mida looma turjale tilgutatakse, tablette kui ka aerosoole. 

Siiski tasub teada, et need, mis toimivad hästi koerte puhul, ei pruugi toimida kassidel. Veelgi enam: kassidel ei tohikski üldse samu ravivahendeid kasutada, kuna osad puugipeletuseks kasutatavad toimeained on kassidele mürgised. Näiteks sisaldub paljudes tõrjevahendites permetriini, mis on koertele väga tõhusaks puugipeletusvahendiks, kuid on kassidele vastunäidustatud ja eluohtlik. Kui majapidamises on nii koer kui kass ja väikesed lapsed, võib mõelda looduslikele alternatiividele, mis on saadaval lemmikloomapoodides.

Loomakliinikutes on kassidele nii täpilahused kui kirbu- ja puugirihmad. Kui rihm on turvakinnitusmehhanismiga, on see abiks, kui kass peaks juhuslikult kuhugi kinni jääma. Siis piisab kassi enda jõust, et ravimkaelarihm laiemaks venitada ning sellest kiiresti vabaneda. 

Kui aga juhtub, et oled puukide eemale peletamiseks kasutanud kassi peal samu vahendeid, mida koera puhul, või märkad looma käitumises midagi imelikku, siis võta oma lemmiku igasuguse teistsuguse käitumise puhul ühendust loomaarstiga. Permetriinimürgistuse sümptomiteks on kesknärvisüsteemi häired, loid olek, seedeprobleemid (kõhulahtisus ja oksendamine), isutus ning uriinipidamatus. Kõik sümptomid ei pruugi alati tekkida, aga kindlasti tuleks looma jälgida ja veidra käitumise korral kohe veterinaari või loomakiirabi poole pöörduda. Mida kiiremini jõuad tegutseda, seda suuremad on looma paranemisšansid. 

Puugi eemaldamine

Kui puuk on juba aga lemmiklooma külge kinnitunud, tuleks see eemaldada nii kiiresti kui võimalik. Mitte mingil juhul ei tohiks puuki eemaldada paljaste sõrmedega, sest nii võib omanik ise nakatuda. Puugi võib küll „välja keerata“, kuid sel juhul tuleks kindlasti kummikindaid kanda. Lihtsam on puuki eemaldada spetsiaalseid puugikonkse kasutades. Enne eemaldamist ei ole soovitatav panna puugi peale õli ega alkoholi kompresse, sest selle tagajärjel väljutab puuk looma sisse toksiine. 

Paksu karva seest on raske puuke märgata, mistõttu tuleks regulaarselt ja pärast igat metsaskäiku looma kammida. Nii eemaldatakse sellega puugid, kes pole veel looma külge hakanud. Puukidele meeldib kinnituda õrna naha külge ja piirkonda, kus ei ole eriti karvu või kus karvakasv on väiksem, näiteks koonu, silmade ja kõrvade ligidale. Puugi kiire avastamine võib lemmiklooma ja pereliikmeid ohustavast nakkusest päästa.

Copy
Tagasi üles