Soojad ilmad on saabunud — ära sea oma lemmiklooma elu ohtu

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Foto: Stephanie Starr / PantherMedia / Stephanie Starr / Scanpix

Suvesoe on kohale jõudnud ning temperatuuripügala kõrgustesse tõstnud. Seetõttu paluvad loomakaitsjad mõelda ka lemmikloomadele, kellele kuumus palju vaeva valmistada võib.

«Ketikoertele peab tagama võimaluse varjuda päikese eest ka mujale kui kuuti, sest ka kuudi sees valitsev temperatuur võib tõusta eluohtlikult kõrgele,» ütles Eestimaa Loomakaitse Liidu Järvamaa piirkonnajuht Karme Reiljan. «Samuti peab koeral olema ees piisavas koguses värsket jahedat vett terve päeva jooksul.»

ELLi Saaremaa piirkonnajuhi Marge Kaju sõnul on arvamus, et poeskäigu ajal autosse jäetud loomade ja lastega midagi ei juhtu, vale. Tegelikult tõuseb temperatuur autosalongis isegi varjus väga kiiresti ja praokile jäetud akendest pole päriselus vähimatki kasu. «Igal juhul peaksid kodanikud kindlasti sekkuma ja abi otsima kui näevad autos kuumarabanduse tundemärkidega loomi või väikelapsi.»

Kuumarabandus tekib kergemini loomadel, kellel esineb südame- või hingamisteedehaigusi või ülekaalulisust. Eelsoodumusega on lühininalised tõud, näiteks buldogid, mopsid ja pärsia kassid. Ka treeningud ja pikad jalutuskäigud on kuuma ilmaga loomadele ohtlikud. Kodukassidele on suurimaks ohuks tuulutusasendisse jäetud aknad, mille vahelt nad püüavad õue pääseda, aga jäävad sinna pikkadeks tundideks lõksu ning pahatihti on sellel fataalsed tagajärjed. Taolise olukorra vältimiseks soovitab ELL paigaldada spetsiaalsed võrgud, mis takistavad kassidel akende vahele pugemast.

Kuuma ilma korral:

  • Hoia looma veekauss täidetuna ja varjulises kohas
  • Võimalda loomale varjuline koht või varjualune, kuhu päikese eest peitu minna. Kui lemmik võib toas käia, lase ta jahedasse ruumi, näiteks maja keldrisse.
  • Ära mitte kunagi jäta lemmikloomi sooja ilmaga seisvasse autosse. Autos tõuseb mõne minutiga temperatuur kõrgemaks kui õues.
  • Vii oma lemmikloom pikemalt jalutama alles siis, kui päike on loojunud ja maapind jahtunud.
  • Randa minnes jätta lemmikloom koju kui sa ei ole kindel, et loomal on võimalik rannas varjuda.
  • Lase lemmikul võimalikult palju puhata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles