Mida kaasa võtta, kui plaan on matkata koos lemmikloomaga?

Copy
Foto: www.pexels.com

Soe ja mõnus päikesepaiste lausa kutsuvad loodust nautima, kuid kuna mõnus ilm ja vaba aeg on kaks väga defitsiitset asja, tasub kindlasti mõelda kvaliteetajale, mida oma lähedastega jagada. Kindlasti ei tasu pereüritustelt kõrvale jätta ka neljajalgseid, ent nendega matkates või reisides tuleb teha mõned ettevalmistused, mis ühiselt matkamist lihtsustavad.  

Enne matkale asumist teosta parasiiditõrje

Olenemata sellest, kas koeraga minnakse matkale või mitte, on lemmikloomade regulaarne parasiiditõrje äärmiselt oluline. Kuna aga metsloomad levitavad ohtralt just paelussi ja lemmikloomad nakatuvad neisse peamiselt väljaheiteid nuusutades, tuleks oma lemmiku tervise huvides enne metsa minekut parasiidikuur läbi teha. Eestis  on erinevad ussitabletid saadaval käsimüügis ning parasiiditõrjet on võimalik teostada kodus, kuid neid tablette saab osta vaid loomakliinikutest. Ussikuuri tegemise juures tuleb järgida spetsialistide poolt kaasa antud juhiseid. Lisaks on oluline enne ostu teada oma lemmiku kehakaalu. Näiteks kui sinu koer kaalub 12 kilo, siis mitte mingil juhul ei tohi anda talle ussirohtu, mis toimiks 10kg loomale. Liiga väikese doosi puhul ei pruugi ravim mõjuda, hullemal juhul võib see lõppeda usside resistentsusega. Noore ja täiskasvanud koera ussikuuritamine peab olema regulaarne!

Vähemtähtis pole ka välisparasiitide tõrje. Puugid levivad Eestis varakevadest hilissügiseni ning levitavad babesioosi, borrelioosi ning anaplasmoosi. Et enda lemmiklooma haiguste eest kaitsta, tuleks juba varakult kasutada erinevaid täpilahuseid, puugirihmasid, spreisid või teisi tooteid. Nõu oskavad selle kohta jagada veterinaarid või lemmikloomakaupluste müügispetsialistid. Puugitõrjet tasub teha ennetavalt ning ka matkale minnes tasub puugitõrjevahend nii endale kui lemmikule kaasa võtta.

Koerale oma toit ja matkakauss

Matka üheks osaks on sageli ka grillimine. Kui üldiselt on peremehel meeles kodust kaasa haarata eelnevat poest ostetud grill-liha ja -vorste, siis sageli unustatakse oma lemmikule kaasa võtta harjumuspärast koeratoitu. See tähendab, et pikniku ajal pakutakse oma lemmikule inimestele mõeldud sööki. Inimeste toit on aga koera seedimise jaoks liialt soolane, terav või magus. Meeles tasub pidada, et grilljäänused pole loomale sobilik toit, kuna seesuguse liha terav maitseaine võib koera soolt ärritada ja tekkida võib kas äge soolepõletik või lihtsalt kõhulahtisus.

Kindlasti tasub lemmikule kaasa võtta oma matkakauss ja joogipudel puhta veega!

Matkavöö ja matkarihm

Kuna loom on uudishimulik, ei tasu metsas matkates lootma jääda tema heale kasvatusele ja treenituse tasemele, sest kui koer peaks põõsas nägema mõnda tuttsaba, võib enam kui kindel olla, et omanik näeb vaid oma lemmiku tagajalgu. Lisaks ei tohi Eesti metsades jahitõugu koeri üldse vabalt jooksma lasta, sest vastasel juhul võib seda käsitleda kui salaküttimist. Jahiks kasutatav koeratõug on sisuliselt relv ning seega on äärmiselt oluline oma koera rihmastamine.

Metsas matkates on väga mugavaks variandiks matkavöö, mis on kinnitatud inimese keha külge. Olukorras, kus loom näeb midagi huvitavat ja sooviks sellele järele joosta, saab omanik seda takistada oma kehajõu abil. Tavalise rihmaga võib koer näiteks inimese käest lahti rebida. Kui tekib aga ohtlik ja kriitiline olukord ei pea matkavööd kasutades kartma, et koer inimese kaasa tirib, kuna äärmuslikes oludes võib kasutada näiteks Hurtta matkavööl nn. paanikalukku, mis vabastab koera rihma küljest.

Esmaabitarbed koerale ja endale

Kindlasti tasub kaasa võtta esmaabitarbed, sest matkal võib ikka mõni kriimustus või muu ettearvamatus juhtuda. Matkakotti pane sidumisvahendeid, plaastreid ja puhastusvahend.

Copy
Tagasi üles