Video: Tallinna loomaaia lumeleopard meelitati kavala trikiga koopast välja

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Otto III.
Otto III. Foto: Inari Leiman / Tallinna loomaaed

Lumeleopardid on eraklikud tegelased ning Tallinna loomaaias elav noor isane Otto III ei ole mingi erand. Et külastajad uhket looma siiski silmata saaks, käisid lumeleopardi siseruumides oleku ajal aedikus kitsed, kelle poolt maha jäetud lõhnadest Otto eemale hoida ei suutnud. 

Pühapäeval toimunud pesukarude ja lumeleopardi elukeskkonna rikastamise ja toitmise demonstratsioon läks hästi. Uudishimulike ja tegutsemisvalmis pesukarude peale võib alati kindel olla, aga ka lumeleopard Otto III soostus peale pisukest ootamist end näitama ja külastajate ees kitsede lõhnajälgi ajama. Sarnaseid tegevusi on võimalik tulla uudistama igal pühapäeval kuni mai lõpuni.

Lumeleopard ehk irbis on Kesk- ja Sise-Aasia kõrgmägede tippkiskja, kelle suvised elupaigad on 4 km kõrgusel igilume piiril. Talvekuudel tuleb ta oma põhiliste saakloomade – kaljukitsede ja mägilammaste kannul allapoole liikudes ka eelmäestikesse. Eluviisilt eraklik irbis on videvikuloom, kuid pilves ilmaga võib ta ka päeval aktiivne olla. Hävimisohus lumeleoparde on looduses alles veel ainult ca 3400 täiskasvanud isendit. Tallinna loomaaias on neid peetud alates 1964. aastast ning siin on üles kasvanud 20 lumeleopardikutsikat. Loomaaia kollektsiooni kuulub praegu kaks lumeleopardi – emane Deli ja isane Otto III.

Keskkonna rikastamine on süstemaatiline protsess, mille käigus luuakse loomadele väljakutsuv keskkond, et rahuldada nende sotsiaalseid, füüsilisi ja vaimseid vajadusi. Keskkonna rikastamise läbi muudetakse loomade elukeskkonda selliselt, et see innustaks neid tegema valikuid, kutsuks esile liigiomast loomulikku käitumist, esitaks vaimseid väljakutseid, julgustaks loomi rohkem liikuma ning suurendaks seeläbi nende üldist heaolu. Lisaks, pakkudes keskkonna rikastamise läbi loomadele valikuvõimalusi, annab see neile teatava kontrolli oma elukeskkonna üle ning hoiab ära frustratsiooni ja stressi tekkimise. Samuti, mida aktiivsemaks muutuvad loomad, seda huvitavama kogemuse saavad ka loomaaia külastajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles