Kevadtorm algas - taga oma lemmiklooma turvalisus

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Kuna õppuste käigus kasutatakse rasketehnikat ja valju heli tegevaid vahendeid, eksisteerib oht, et lahtiselt liikuvad koduloomad suure ehmatusega minema jooksevad
Kuna õppuste käigus kasutatakse rasketehnikat ja valju heli tegevaid vahendeid, eksisteerib oht, et lahtiselt liikuvad koduloomad suure ehmatusega minema jooksevad Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kuni 17. maini viib Eesti Kaitsevägi läbi suuremahulise kaitseväe õppuse Kevadtorm. Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) palub õppuste toimumise piirkonnas elavatel loomaomanikel oma lemmikutel silm peal hoida. 

Põhiliselt toimuvad õppused Lääne- ja Ida-Viru maakonnas, kuid see puudutab ka Jõgevamaad ja Harjumaad. Õppuse põhitegevus toimub Alutaguse, Lüganuse, Jõhvi, Toila, Vinni ja Viru-Nigula valla ning Kohtla-Järve, Sillamäe ja Narva-Jõesuu linna territooriumitel.

«Kuna õppuste käigus kasutatakse rasketehnikat ja valju heli tegevaid vahendeid, siis on oht, et lahtiselt liikuvad koduloomad suure ehmatusega minema jooksevad,» manitseb ELL. «Soovitame loomad siseruumides hoida ja väljas jalutada ainult rihmastatud loomadega. Ka jalutusrihma vastupidavuses tuleb enne veenduda ning koeri ei soovita me jalutama viia väikestel lastel. Ka kõige korralikumalt käituv koer võib ehmatades reageerida ootamatult ja ennast rihmast lahti tõmmata.»

Ohustatud on ka maakohtades olevad õuekoerad. Võimalusel tuleb ka nemad viia siseruumidesse, vajadusel kontrollida aedikute ja keti vastupidavust.

Kui loom on ka toas väga hirmunud, ole talle seal lihtsalt vaikselt toeks. Käituge nii, nagu tavaliselt, mitte kuidagi eriliselt lohutades ja mürale tähelepanu pöörates. Kui näitate koerale välja oma käitumisega, et toimub midagi erakordset, siis sellega süvendate koera hirme.

Kui teie loom ON SAANUD JOOKSU, siis soovitame asuda teda kiiresti otsima. Kleepige pildiga kuulutused postidele ja mujale käidavatesse kohtadesse. Jagage infot koera kaotsiminekust erinevates Facebooki loomagruppides. Info peab sisaldama looma asukohta, kus viibis enne jooksu minekut, looma võimalikult täpset kirjeldust, sh iseloomu, fotot, omaniku telefoni numbrit. Kindlasti küsige ka oma piirkonna varjupaikadest ja teavitage neidki.

Probleemide korral võite ühendust võtta ka loomakaitse liiduga nõuannete saamiseks info@loomakaitse.eu või 51946146.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles