Juba homme! Tallinna loomaaed kutsub rahvusvahelisele konnapäevale

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Foto: Tallinna loomaaed

Laupäeval, 27. aprillil tähistatakse üle maailma rahvusvahelist konnade kaitse päeva. Eestimaa Looduse Fond ja Tallinna Loomaaed kutsuvad kõiki huvilisi sel puhul loomaaeda konnadega lähemat tutvust tegema, temaatilistes tegevustes osalema ning konnaluuletusi kuulama.

Tallinna Loomaaias leiavad endale konnapäeva puhul huvitavaid tegevusi nii väiksemad kui suuremad konnasõbrad. Eestimaa Looduse Fond tutvustab kohalikke konnaliike ja nende kaitset, soovijad saavad endale voltida vahva konna ning huvilised saavad teadmisi, kuidas igaüks saab meie konnasid aidata. Loomaaia troopikamajas tutvustatakse loomaaias elavaid konni ja näidatakse nende toitmist. Lisaks kantakse ette Eestimaa Looduse Fondi luulevõistluse «Hüppav konn» võidutööd ja toimub autorite autasustamine.

Temaatilised tegevused toimuvad troopikamaja juures asuvas telgis ajavahemikus kell 11-14. Täpsema päevakava leiab Tallinna Loomaaia kodulehelt. Konnapäeval osalemine on loomaaia piletiga.

«Maailmas on viimase kahe kümnendiga välja surnud 168 liiki kahepaikseid. Ka Eestis pole konnade seis hea. Kõik meie 11 kahepaiksete liiki on looduskaitse all. Nii Eestis kui ka mujal maailmas ohustab kahepaikseid kõige rohkem sobivate elupaikade kadumine,» ütles Kristiina Kübarsepp, Eestimaa Looduse Fondi kampaania «Konnad teel(t)» eestvedaja. «Hetkel on ohtlik ka konnade sigimispaikadesse suundumise teekonna ristumine maanteedega, kus mõne tunniga võib hukkuda tuhandeid kahepaikseid. Üle terve Eesti käivad hetkel vabatahtlikega konnade üle tee aitamise talgud.»

Konnapäeva puhul annab Eestimaa Looduse Fond Tallinna loomaias üle auhinnad luulevõistluse «Hüppav konn» võidutööde autoritele ja kannab ette žürii lemmikluuletused. Kokku esitati Eestimaa Looduse Fondi luulevõistlusele üle 800 luuletuse. Žürii hindas töid kolmes vanuserühmas, auhinnad otsustati anda 18 luuletuse autorile. 

Žüriiliikmete sõnul oli luuletuste valikut teha väga raske, sest toredaid luuletusi oli väga palju. Hindajatele jäi silma konnade rände kajastamise ning kure ja konna temaatika ohtrus luuletustes. «Nii hea meel on tõdeda, et konnad inspireerisid nii palju inimesi luuletusi looma,» kiitis osalejaid žüriiliige Kristiina Kübarsepp. Eestimaa Looduse Fondi eriline tänu kuulub kõigile õpilastööde juhendajatele. Luulevõistluse žüriisse kuulusid veel Contra, Juhani Püttsepp ja Rein Einasto.

Rahvusvaheline konnapäev (Save the Frogs Day) on suurim rahvusvaheline kahepaiksete kaitsele ja loodusharidusele pühendatud päev. Seda päeva hakati tähistama kümme aastat tagasi, et tõmmata inimeste tähelepanu kahepaiksete pidevalt halvenevale olukorrale terves maailmas. Eestis tähistatakse seda päeva kuuendat korda järjest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles