Kuidas valida oma lemmikule mänguasju?

Copy
Foto: PetCity

Koer vajab mänguasju sama palju nagu toitu ja väljas jalutamist. Lisaks rõõmule, mida mänguasjad pakuvad, aitavad need ka koera aju treenida ja tema hambaid puhastada.

Kauplustes on suur valik erinevaid mänguasju vastavalt sellele, mis eesmärgil see oma loomale osta soovitakse, kuid teinekord võib olla üsna keeruline nende seast selle õige valimine. Alljärgnevalt ongi välja toodud mõned aspektid, millele uut mänguasja soetades mõelda.

1. Mis eesmärgil koerale mänguasja ostad?

Koertele pakub rõõmu kõik see, mis ühendab mängu ja toidu. Kui tahad koera aju treenida, siis on selleks spetsiaalseid mänguasju, mis sobivad sõltumata looma suurusest ja vanusest kõikidele koertele. Need ei ole mõeldud närimiseks, vaid on loodud selleks, et koer treeniks maiust otsides oma mõttetegevust. Seetõttu ei tohiks looma mänguga üksi jätta, kuna suures mänguhoos võib koer mängu närima hakata, selle katki teha ja tükke alla neelata.

2. Kuidas su koerale mängida meeldib?

On koeri, kelle lemmikmänguks on jooksmine ja püüdmine, aga on ka neid, kes eelistavad närida, rebida ja tirida. Siinkohal on oluline tähele panna, et loomale ei sobi mängimiseks laste jaoks mõeldud plüüsist lelud, kuna need ei ole piisavalt tugevad. Koer võib mänguasja kiiresti katki hammustada ja selle sisu allaneelamisel ummistada enda soolestiku või koguni lämbuda. Parem on eelistada spetsiaalselt loomadele mõeldud pehmeid mänguasju. Samuti meeldivad paljudele koertele kummist või pehmest plastikust piiksuvad mänguasjad, aga ka siin on oluline jälgida materjali, kuna mida õhem on kumm või plastik, seda vähem vastupidav ta looma hammustustele on. Kui su koerale meeldib aga väga tirida ja sikutada, võid vaadata köismänguasju. Neid on lihtne ka ise punutud köiest valmistada, kuid kui köiest juba tükke lahti tuleb, on parem see uue vastu välja vahetada.

3. Koera vanus.

Kutsikad armastavad närida, seega sobivad neile hästi närimiseks mõeldud mänguasjad. Noored vanuses kuni kolm aastat vajaksid natuke tugevamast kummist tehtud mänguasju. Vanemad koerad ei pruugi enam lõhkumisest ja närimisest huvituda, seega neile närimiseks mõeldud mänguasi tõenäoliselt tegevust ei paku. Küll aga võib neile sobida mõni arendav mäng.

4. Kui suur mänguasi valida?

Ideaalses suuruses mänguasi mahub koerale lõugade vahele, kuid samas puudub oht, et ta selle kogemata alla võiks neelata.  Paljudele koertele sobib kõige paremini tennisepalli tüüpi mänguasi.

5. Kus koer peamiselt mängima hakkab?

Kas koer hakkab mängima rohkem toas või õues? Kui loom mängib rohkem õues, võiks mänguasi olla võimalikult kulumiskindel ja erinevatele ilmastikuoludele vastupidav. Näiteks sobivad õueleludeks hästi kummist mänguasjad.

6. Milline on teie elustiil?

Kui elad aktiivsemat elu ja teed palju sporti, sobivad ka koerale hästi treenimiseks ja aktiivseks tegevuseks mõeldud mänguasjad. Näiteks meeldivad paljudele pallid, kettad ja lendavad taldrikud, mida on hea püüda. Suvel rannas saab proovida vettpidavaid mänguasju, mis meeldivad väga just nendele koertele, kes armastavad ujuda.

7. Kui koer ei taha koju jääda…

Loomapoodides müüakse ka interaktiivseid mänguasju koertele, kel on raskusi üksi koju jäämisega. Näiteks sobivad neile hästi pallid, kuhu sisse saab peita maiuseid. Nii on loomal pikemaks ajaks tegevust, tema tähelepanu on mujal ja tal ei teki üksi olemise ees ärevust.

Siiski on oluline, et koera ei jäetaks mängimise ajal järelvalveta, kuna ta võib mänguasja katki närida ja tükke alla neelata. Kui koer hakkab närima mänguasja, mis ei ole mõeldud närimiseks, tuleks kindlasti reageerida ja see õige vastu välja vahetada. Nii õpib ta ka aru saama, mis on närimiseks, mis mitte.

Copy
Tagasi üles