Ainulaadne võimalus: Tallinna loomaaed tutvustab maailma ohustatuimat pisikiskjat

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa naarits.
Euroopa naarits. Foto: Tiit Maran

Laupäeval, 20. aprillil kutsub Tallinna loomaaed kõiki huvilisi tutvuma maailma ühe ohustatuima pisikiskja – euroopa naaritsaga. 

Naaritsapäeval toimuvad ekskursioonid loomaaia liigikaitse labori naaritsate paljunduskeskusesse ning pärastlõunal saab ekspositsiooniaediku juures näha naaritsate kommenteeritud söötmist. 

Keskkonnahariduskeskuses on avatud naaritsa teemaline näitus ning nupukamad saavad oma teadmised proovile panna mälumängus. Õhtu kulmineerub eelmise aasta lõpus valminud prantsuse dokumentaalfilmiga «Päästame euroopa naaritsa», mille avab naaritsaid aastakümneid uurinud loomaaia direktor Tiit Maran.

Euroopa naarits (Mustela lutreola) on kärplaste sugukonda kuuluv pisikiskja, kelle levikuala ulatus kunagi pea kõikjale üle terve Euraasia mandri, kuid kelle tänapäevased looduslikud asurkonnad on killustunud väikesteks aladeks. Drastilised muutused nii arvukuses kui ka levikus on teinud euroopa naaritsast mitte ainult Euroopa, vaid kogu maailma ühe kõige ohustatuma pisikiskja.

Tallinna loomaaed koordineerib üle-Euroopalist naaritsa paljundusprogrammi, kuhu kuulub 15 Euroopa loomaaeda. Nende loomaaedade vahel on ära jagatud ca 200 naaritsat, kuid ligi pooled neist elavad Tallinna loomaaias. Ekskursioonile tulles on ainulaadne võimalus näha suvel valmivat 100 aedikuga naaritsa paljunduskompleksi, kuhu loomaaia külastajad tavaliselt ei pääse ning kuulata lugusid naaritsa liigikaitsest loomaaias ja Hiiumaal.

Päevakava:

Ekskursioonid loomaaia liigikaitsekeskusesse igal täistunnil. Osalemiseks on vajalik eelregistreerimine, mida saab teha SIIN.

  • Kell 11 eesti keeles
  • Kell 12 eesti keeles
  • Kell 13 eesti keeles
  • Kell 14 vene keeles

Kell 15 naaritsate kommenteeritud söötmine

Kell 15.30  mälumäng loomaaia keskkonnahariduskeskuses

Kell 16 loomaaia keskkonnahariduskeskuse saalis prantsuse dokumentaalfilmi «Päästame Euroopa naaritsa» (Sauvons le vison d’Europe) esilinastus Eestis.  Filmi juhatab sisse Tallinna loomaaia direktor Tiit Maran. Filmil on eestikeelsed subtiitrid. Sissepääs filmile on tasuta.

Naaritsapäeval on kohal ka SA Lutreola ja loomaaia heategevuslik liigikaitsebutiik naaritsateemaliste meenetega ning avatud on annetuskast naaritsate liigikaitse toetamiseks. Naaritsapäeval osalemine on loomaaia piletiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles