Uuring: meeste habemed on räpasemad kui koerte karv

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Habemed on viimastel aastatel teinud tõelise tagasituleku ning kui veel lisada siia eestlaste «Tõe ja õiguse» vaimustus, ei tasu ilmselt imestada, et meiegi tänavad on täis habemikke. Šveitsi teadlastel on meile aga üsna vastikuid uudiseid.

Teadlased tahtsid nimelt kindlaks teha, kas inimestele võib kanduda koerte seas levinud haigus, kui kasutatakse sama magnetresonantstomograafiamasinat nii inimestel kui koertel. Selleks võeti proove 18 mehe habemest ning 30 koera karvast. Šokeerivana tuli teadlastele aga tulemus, et koerte karvas leidub vähem mikroobe kui meeste karvkattes.

The Daily Mail kirjutab, et habemetes leidus baktereid väga palju ning umbes pooled neist olid ka inimeste tervisele ohtlikud. Šveitsis asuva Hirslandeni kliiniku professor Andreas Gutzeit selgitas, et tõepoolest nii see oli. «Meeste habemetes oli kõrgem bakterite hulk kui koerte karvades,» ütles professor.

Samas kritiseeris uuringu tulemust üks meeste habemete eestkõneleja (selline ühing Suubritannias tõepoolest eksisteerib), kes ütles, et nõnda inimeste kehalt proove võttes võib igasuguseid vastikuid asju leida, kuid ta ei usu, et habemed kui sellised on ebahügieenilised. Tõesti tasub meenutada, et me oleme kuulnud palju jutte sellest, kui palju baktereid elab tegelikult näiteks meie klaviatuuril või nutitelefonil, kuid ometi kasutame neid edasi - ja seni elame veel.

Nagu kõigi sarnaste uuringutega, kus valim on äärmiselt väike, tasub laiapõhjaliste järelduste tegemisel oodata. Samuti polnud uuringu eesmärk teha kindlaks, kui hügieenilised on habemed, vaid hoopis see, kas sama MRI-masinat võib kasutada nii koertel kui inimestel, nii et neljajalgsete sõprade jaoks on tegemist hoopis heade uudistega.

Kui sõna bakterid sind aga ikka judisema ajab, võid end lohutada teadmisega, et kui mees läheb duši alla, siis ega ta oma habet maha jäta ning et habemega mehed on paremad partnerid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles