Sinu lemmikul on tuhm karv ja sügelev nahk? Veendu tema toortoidu kvaliteedis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Lemmiklooma pidades tuleb omanikul veenduda, et toit, mida oma loomale pakutakse, oleks kvaliteetne ja loomale kasulik. Kui omanik märkab, et looma kimbutab sügelev nahk, kuivad käpad, tuhmunud karv või seenhaigused, piisab teinekord ainult toidu vahetamisest, et lemmiku mured laheneks.

Tänapäeval on aina populaarsemaks muutumas toortoit, kuna sageli tundub, et selles on piisavalt toiteaineid ja muud loomale vajalikku. Kahjuks inimeste teadmised sellega toitmisest ei ole alati piisavad. Toortoit on  kassidele ja koertele kõige loomuomasem toitumisviis, millest nad peaksid kätte kõik vitamiinid, mineraalid ja eluks vajaliku. Toortoit ei ole lihtsalt punase liha käntsakas, vaid toitmisviis, mis annab koerale või kassile nii konti, siseorganit kui ka punast liha. Lisaks sellele võiks koera toortoidu menüüs olla esindatud ka taimne pool.

Kuna koerad on kiskjad, vajavad nad kindlasti ka valku. Odavad poeketi toidud sisaldavad sageli väga väikeses koguses liha ja suurem rõhk on pandud geneetiliselt muundatud teraviljale, mida on odav toota. Seega tuleks toitu valides kindlasti koostises tähelepanu pöörata mitte niivõrd sellele, mitu protsenti on toidus proteiini, vaid mitu protsenti on seal liha. Kui liha on alla 50%, ei tasu seda oma lemmikule osta, sest see teeb loomale pigem karuteene. Suur teravilja kooslus tootes võib esile kutsuda tõsiseid probleeme nagu allergia, neerupuudulikkus või diabeet.

Erinevalt koertest, kes on kõigesööjad, on kassid karnivoorid, seega on lihal ja kalal nende menüüs eriti oluline koht. Kass ei suuda iseseisvalt piisavalt tauriini toota, kuid tauriinita võib ta kaotada nägemise ning koguni viljatuks jääda. See asendamatu aminohape mõjutab südametööd, on antibakteriaalsete omadustega ning peamiselt kassile kättesaadav just loomsest toidust. Oma kassile toitu valides peaks liha olema kindlasti toidu keskne koostisosa.

Kuna nii kass kui koer peaks saama süüa peaaegu kõike seda, mis ühes saakloomas on, sabast sarvedeni, tuleb omanikul saaklooma materjal loomale kaussi ise kokku panna. Näiteks peaks koer ainuüksi nädala jooksul saama ära süüa terve saaklooma. On ka inimesi, kes ostavad oma kassidele hiiri ja lasevad need kodus lahti, et kass saaks jahti pidada. Et aga saaklooma ise „kokku panna“ on keeruline ja ajakulukas, leidub lihtsamaid lahendusi.

Täna on loomapoodides juba küllaltki lai valik erinevat kvaliteetset toitu koertele ja kassidele, mis on valmistatud naturaalsest toorainest sisaldades koera eluks kõike vajalikku: liha, konti ja siseorganeid, aga ka seedimise toetamiseks väikeses koguses köögivilja ja õli. Eraldi loomale konti valides tuleks siiski ettevaatlik olla. Kont peaks koera tervikmenüüst moodustama ainult 5-10%. Teravate ja väikeste kontidega kana ning liiga kõva seakondi asemel peaks kindlasti eelistama  koera peast suuremat veise sääreluud, kuna väike terav kanakont võib tekitada soolte ummistumist ning jääda hammaste vahele kinni. Eriti halb on töödeldud kanakont, kuna see muudab kondi tekstuuri rabedamaks ja tekitab teravaid kilde, mis looma seestpoolt vigastada võivad. Seetõttu võiks eelistada kvaliteetset toitu nagu näiteks MUSHi, kus kõik loomale vajalik juba õiges vahekorras olemas on ja nii ei pea omanik muretsema, et loom millestki vajalikust ilma jääks.

Kvaliteetset toortoitu söövad loomad on energilised, elurõõmsad ja vähem närvilised. Lisaks puhastab toore kondi söömine hambaid, arendab lõualihaseid ja mõjub hästi kogu looma füüsisele. Toortoit paneb loomal karva läikima ja hoiab nii silmad kui kõrvad puhtad.

Kvaliteetne toortoit on saadaval PetCity Rannamõisa, Tähesaju, Balti Jaama, Lõunakeskuse ja Kvartali kauplustes.

Copy
Tagasi üles