Nõuanded, kuidas hoida steriliseeritud kassi kaal kontrolli all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Encho Enevski / PantherMedia / Encho Enevski / Scanpix

Steriliseerimine on kõige tõhusam moodus, kuidas jooksuaega ära hoida, ent sellega kaasneb ka muresid, millega omanik peab silmitsi seisma. Steriliseerimine muudab looma nimelt kodusemaks ja laisemaks, mis tähendab, et lisakilod võivad kiirelt ligi hiilida.

Mida teha?

Lisakilode vältimine ja selle probleemi ennetamine on tunduvalt lihtsam, kui hiljem lisakilodest lahti saamine. See tähendab, et kastreeritud loomade toitmine ja liikumine tuleb koheselt kontrolli alla võtta. Loomulikult paljudele ju meeldivadki paksud kassid, kuid paksul kassil endal ei pruugi nii mugav ja mõnus olla. Loomade ülekaalust tingitud tervisehädad on muide samad, mis inimestelgi: liigeste ülekoormus, südamehaigused, suhkrutõbi ja eluea lühenemine.

Et seda kõike vältida, tuleb esmalt kontrolli alla saada kindlad söögiajad. Lisaks ei tohi toit olla loomale igal ajal kättesaadav. Ka näksimine ei tohiks saada harjumuseks ja nendest reeglitest peavad kinni pidama kõik pereliikmed. Salaja looma toitmine ei ole lemmikule kasulik ning varem või hiljem tulevad sellised pettused välja.

Probleemi ennetamiseks on mõistlik oma lemmikut toita kvaliteetse toiduga. Steriliseeritud kassidele on välja töötatud ka spetsiaalsed toidud. Sääraseid spetsiaalseid toite saab osta lemmikloomakauplustest.

Üsna levinud on aga üks valearusaam, et paksu kassi toidukoguseid tuleb kardinaalselt vähendada. Sellise läbimõtlemata dieediga võib kass jääda hoopis nälga ja ilma vajalikest toitainetest ning mineraalidest. Kui kass on steriliseeritud ning tekib hirm, et lemmik võib paksuks minna või kassil on juba ülekaalulisusega probleeme, tasub kindlasti konsulteerida veterinaariga.

Kuid ka aktiivne liikumine on hea tervise aluseks, ent fakt on see, et paksu kassi ei saa kuidagi aktiivselt sportima sundima. Ta võib paaril korral näidata üles loidu huvi uue mänguasja vastu ja anda paar käpalööki, kuid sellega üldiselt see huvi ka piirdub. Omanik ei tohi siinkohal alla anda. Ka need paar käpalööki on alguses olulised ja vajalikud. Nende arvu saab teadlikult ja regulaarselt kasvatada. Kindlasti on abi erinevatest toidu peitmise mängudest, kus loom tunneb vajadust jahti pidada või toit kuskilt välja urgitseda – näiteks spetsiaalsest kausist. Ka selliste abivahendite ja nippide kohta oskab nõu jagada veterinaar.

Copy
Tagasi üles