Ettevaatust, puugihooaeg on alanud! Kuidas kaitsta oma lemmikut?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Ilmad on kevadele kohaselt muutunud soojemaks ning see tähendab, et päikest on tulnud nautima ka tüütud ja ohtlikud puugid. Üldiselt muutuvad puugid aktiivseks kui ööpäevane keskmine temperatuur on 5-7 kraadi ning nende hooaeg kestab aprillist oktoobrini. Eriti aktiivsed on nad just kevadel ja sügisel. See tähendab, et lisaks enda tervise kaitsmisele tuleks mõelda ka oma lemmikute kaitsmisele, sest ka loomad võivad haigestuda ohtlikesse haigustesse, mis on puukidest tingitud.

Puugihammustus loomi üldiselt ei häiri ning seetõttu võib looma nahale kinnituda mitu puuki enne kui need tähelepanu saavad. See tähendab omakorda, et loomad võivad ka puugihaigustesse nakatuda üsna märkamatult. Seetõttu on oluline oma lemmiku karvastikku kontrollida regulaarselt ning kevadel ja sügisel pöörata sellele isegi keskmisest enam tähelepanu. Kaasa aitab nii lemmiku karva kammimine kui ka lemmiku pesemine. Samas ei tohi sääraste tegevustega puugihirmu ees liiale minna. Ka ei ole soovitatav looma kammida pärast jalutuskäiku näiteks elutoas või magamistoas, kus puugid võivad hõlpsalt maha pudeneda ja sealt edasi tee leida inimese nahale.

PetCity loomaarst Kristel Kääpa märgib, et Eestis on kõige levinumad puukidest põhjustatud nakkused koertel anaplasmoos ja borrelioos. Kassid haigestuvad neisse haigustesse seevastu harva. Kurb on aga see, et peremehe jaoks võivad puukidest põhjustatud haigused jääda märkamatuks. Näiteks borrelioosi üheks esimeseks tunnuseks on küll punakas ring hammustuskoha ümber, kuid  looma tiheda karvastiku tõttu võib see omanikule märkamatuks jääda. Teised tunnused, mis haigusele viitavad võivad olla palavik, lonkamine, isutus ja loidus. Tunnused võivad tekkida ja taas kaduda, eriti kehtib see lonkamise kohta. Haigus avaldub tavaliselt 2-6 kuud peale puugi hammustust.  Kääpa toob välja, et ka anaplasmoosi tunnused on sageli väga sarnased teiste haigustega ning esmapilgul ei pruugigi omanik tulla mõttele, et looma isutus, loidus, palavik, võimalik longe ja väsimus, võivad tuleneda puugihammustusest. Nakatumine toimub 24-48 tunniga, kuid kliinilised tunnused ei pruugi avalduda. Koer võib omaniku jaoks põdeda haigust täiesti märkamatult.

Kuidas oma lemmikut puukide eest kaitsta?

Loomakliinikutest saab osta erinevaid tooteid. Osad puugitõrjevahendid on kättesaadavad käsimüügist, ent on ka retseptiravimeid, mille kirjutavad välja veterinaarid juhul, kui loom on nakatunud mõnda puugihaigusesse. Kui loomaomanikul tekib väikseimgi kahtlus, et tema lemmik võib olla nakatunud mõnda puugihaigusesse, tasub külastada loomakliinikut. Õigeaegne ravi aitab vältida ka tõsiseid tüsistusi.

Kuid ka ennetavalt saab päris palju ära teha, et looma nahale puugid ei kinnituks. Näiteks on loomakauplustes müügil looduslikud abivahendid – särgid, ultraheliripatsid, kaelarätid, puugivastased tekid ja palju muud. PetCity loomaarst Kristel Kääpa toob välja, et käsimüügis olevatest preparaatidest on kõige pikema toimeajaga kaelarihmad, mis annavad pideva kandmise puhul kaitse kuni 8 kuud. Samas tasub jällegi erinevate eeterlike õlidega olla ettevaatlik, kuna need võivad looma nahka ärritada. Igale loomale leiab õige toote läbi katsetamise ning ühte valemit ja seda kõige õigemat lahendust, mis sobiks kõikidele loomadele ja hoiaks edukalt eemal puuke, paraku ei ole.

Copy
Tagasi üles