Huvitav teada: kui hea koerte lõhnataju õigupoolest on?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Foto: Mikkel Bigandt / PantherMedia / Mikkel Bigandt / Scanpix

See ei tule vast kellelegi üllatusena, et koerte lõhnataju on inimeste omast palju parem. Oled sa aga kunagi mõelnud, kui suurepärane inimese parima sõbra nina tegelikult on? Täna saad teada! 

Loomariigis on koerad ühed parimad haistjad ning nende 200-300 miljonit lõhnaretseptorit (inimestel, muide, on neid vaid ainult 5-6 miljonit) võimaldavad neil tunda lõhnu, mida meie kunagi tundma ei saa. Muuhulgas kasutatakse koerte ninasid lutikate ja isegi vähirakkude leidmiseks.

Koeraspetsialist Alexandra Horowitz teoretiseerib, et muuhulgas suudavad koerad oma nina abil kindlaks teha isegi selle, kas väljas on päev või öö. Seda aitab Horowitzi sõnul määrata õhus leiduva veeauru liikumine. Lisaks sellele aitab lõhnataju koertel navigeerida ja ütleb neid ümbritseva keskkonna kohta paljutki. 

Koerte nina tundlikkus oleneb selle suurusest ja kujust: mida suurem nina, seda paremini võimaldab see ümbrust haista, sest suurele pinnale mahub rohkem retseptoreid. Oled ehk märganud, et sinu neljajalgse sõbra nina külgedel on avatud lõhed? Need võimaldavad õhul paremini liikuda ning toovad ninna rohkem lõhna. Osa õhust hingab koer sisse vaid selleks, et organismi hapnikku viia, teise osa aga sorteerib looma nina läbi ning eristab õhus leiduvad lõhnad teineteisest.

Lisaks on koertel haistmiselund, mis inimestel puudub: sahkluu-ninaelund ehk Jacobsoni elund. See lõhnasüsteem võimaldab kutsadel teada saada, kas liigikaaslane on valmis paarituma ning koolitatud koertel aitab Jacobsoni elund avastada unikaalseid vähile iseloomulikke orgaanilisi ühendeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles