Loomakaitsjad kogunesid taas Rakvere lihakombinaadi ette loomadega hüvasti jätma

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomakaitsjate tänahommikune kogunemine.
Loomakaitsjate tänahommikune kogunemine. Foto: Save Movement Estonia

Täna kogunesid loomakaitsjad Rakvere lihakombinaadi ette, et läbi viia rahumeelse kogunemise, et tõsta inimeste teadlikkust tapamajades toimuva kohta ja avaldada tapale viidavatele loomadele viimast korda austust. 

«Kolmapäeva, 27. märtsi hommikul planeeritud meeleavaldus Rakvere lihakombinaadi ees avalikult kasutataval erateel keelati politsei poolt ära,» seisis farmiloomade ekspluateerimisele tähelepanu juhtiva organisatsiooni Save Movement Estonia poolt avaldatud teates. «Keeldu põhjendati viitega liiklusseadusele, et registreeritud kohas avalikkusele vabalt ligipääsetaval erateel on meeleavalduse läbiviimine lubatud ainult teeomaniku kirjalikul loal ja tingimustel, mis on ilmselgelt vastuolus põhiseaduse ja korrakaitseseadusega.»

Loomakaitsjad pakkusid alternatiiviks välja koosoleku viimise eratee sissesõidul paikneva riigi kõrvalmaantee peale, kuid ka seal keelati kogunemine ära, põhjendades samuti, et ka riigiteel on meeleavalduse läbiviimine lubatud ainult teeomaniku kirjalikul loal ja tingimustel. Küll aga lubati soovi korral koguneda kuskil mujal tee ääres, kus kedagi ei häirita.

Järjekorras juba viienda rahumeelse meeleavalduse nimega vigil eesmärk on väljendada tapale saadetavatele loomadele nende viimastel hetkedel kaastunnet ja armastust. Selliseid kogunemisi on vabatahtlike aktivistide poolt praeguseks korraldatud enam kui 600 tapamaja ees 60 riigis. The Save Movement aktivistid soovivad tuua ühiskonna tähelepanu tapamajades aset leidvale igapäevareaalsusele ning muuta ühiskonna suhtumist põllumajandusloomadesse ja nende õigustesse. 

Tavapäraselt peatuvad loomaveokid meeleavaldajate jaoks mõneks minutiks, et lasta neil loomi tunnistada ning nendega mõned hetked veeta. Eesti veokijuhid on senini peatumisest keeldunud ning transpordifirmade ja tapamaja administratsiooniga peetud läbirääkimised selles vallas on kulgenud edutult. 

Rakvere politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Joel Alla:

Vastasime 25. märtsil ürituse korraldajale, et avalik koosolek on registreeritud. Ühtlasi pöörasime nende tähelepanu, et vastavalt liiklusseadusele on sõiduteel meeleavalduse läbi viimiseks vaja tee omaniku kirjalikku luba. Eelnevalt kohtusime ka korraldajaga, selgitasime avaliku koosoleku pidamise nõudeid ning rääkisime ohutusest.

Liikluses meeleavalduse pidamine on ohtlik meeleavaldajatele endile ja teistele liiklejatele. Seetõttu peavad tee omanik ja meeleavajad omavahel kokku leppima, kuidas täpselt teed tohib kasutada, kas on vaja korraldada liikluse reguleerimine jne. Antud juhul korraldajal luba tee kasutamiseks ei olnud. Küll aga võisid nad meelt avaldada lihakombinaadi territooriumil parkla kõrval, kus nad iseennast ohtu ei sea. Politseil ei ole ega saagi olla midagi rahumeelse meeleavalduse vastu, mis on korraldatud seadusi järgides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles