Milliseid ettevalmistusi teha enne kutsika koju toomist?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Kutsika majja toomine on iga loomasõbra unistus, kuid kui teed seda esimest korda tuleb läbi mõelda mitmed küsimused.

Kas kodu on turvaline?

Enne, kui uus sõber koju tuleb, ole kindel, et sinu kodu on tema jaoks ohutu. Pisikesed kutsikad on uudishimulikud ning seda uudishimu rahuldavad nad kõige närimisega. Seda ei saa neile pahaks panna, kuna hambad sügelevad ja noor, terve ja elurõõmus loom on paraku aktiivne. Seega, peida kõik potentsiaalselt ohtlikud esemed, sealhulgas juhtmed. Ole valmis ka selleks, et lemmik lööb hambad sisse sinu diivanisse, patjadesse või kingadesse. Kingadest võid leida muidki üllatusi!

Mitte mingil juhul ei tohiks loomaomanik kodus kasvatada mürgiseid taimi. Veendu, et sinu kodune botaanikaaed on karvastele semudele ohutu. Selle kohta leiab internetist rohkelt teavet ning häid soovitusi jagavad ka veterinaarid. Juhul kui mürgistus või sooleummistus siiski tekib, tuleb viivitamatult ühendust võtta loomaarstiga. PetCity Rannamõisa kliinik ootab kõiki 24/7 +372 515 3112

Kuidas ma kutsika koju toon?

See on küsimus, millele paljud ei mõtle, kuid peaksid. Näiteks, kui lähed kutsikale järgi autoga, peab kindlasti kaasa võtma transpordipuuri. Vastasel juhul võid oma lemmiku leida sõidu ajal pedaalide juurest või nutmas enda sülest. Tegemist on äärmiselt liiklusohtliku olukorraga. Teine variant on panna lemmik sõidu ajal tagaistmele, kuid kuna loomabeebil puudub tõenäoliselt kogemus ja ka vajalik tasakaal on säärane sõit lemmikule ohtlik. Looma võib ju panna ka istmete vahele, kuid kuna lemmik on hirmul, siis tõenäoliselt suudab ta selle isegi väikest vahemaad läbides täis oksendada või kakada. Isegi kui kutsikale järgi minna jalgsi, tuleb ta turvaliselt koju tuua transpordipuuris, kuna pisikesed kutsikad ei ole harjunud rihmaga.

Kus hakkab olema kutsika magamisase?

See on vajalik kindlasti eelnevalt läbi mõelda. Vastsel juhul võid avastada, et võtad kutsika endale kaissu ja sinna ta jääbki. Koeral on oma koht, peremehel oma. Looma magamisase peaks olema pehme ja mugav ning varustatud pestava padjaga. Koerakutsika magamisase võiks asuda võimalikult vaikses kohas, kuid samas mitte liialt eraldatud, et loom tunneks end siiski turvaliselt.

Mida ja kust kutsikas sööma hakkab?

Kutsikad peavad ühtlaseks arenguks sööma kvaliteettoitu. Seetõttu on oluline eelnevalt tutvuda erinevate valikutega ning konsulteerida juba kogenud loomaomanike või veterinaariga. Silmas tuleb pidada aga seda, et loomalapsed söövad rohkem kui täiskasvanud, kuna tegemist on kasvava ja areneva organismiga, mis vajab palju energiat. Kutsikad võivad päevas süüa 4-6 korda, mida alates 6. elukuust võib tasapisi vähendada. Täiskasvanud koer peaks sööma 1-2x päevas. Kindlasti on soovitatav sööta väga aplaid loomi pigem käest(treeningu käigus) või spetsiaalsete, ahmimist vähendavate, kausside abil. See vähendab maokeeru tekke riski.

Loomabeebi meelitamiseks, treenimiseks ja premeerimiseks kasuta aga spetsiaalseid maiustusi, mis mõjuvad ka kutsika hammastele ja igemetele hästi.

Kuidas tulen toime kutsika pidamatusega?

Kutsikas ei pissi tuppa kiusu pärast. Nii, nagu inimlapsed, ei kontrolli ka loomabeebid enda põit veel täielikult. Ja kui nad seda tasapisi kontrollima hakkavad, ei suuda nad tihti pärast mängurallit või õhtusööki veel-viis-sekundit oodata.

Küll aga ei tohiks lasta kutsikal valimatult ihuhädasid kõikjale teha. Kui soovid kodus vähem koristada, on mõistlik õpetada kutsikas esmalt spetsiaalsele pissilapile häda tegema. Kõik muud „kuriteopaigad“ tuleb hoolsalt puhastada, kasutades selleks sobilikke desovahendeid. Kui soovid pissimise lõplikult kodust välja saada, tuleb olla lihtsalt hoolas.

  • Ära lase kutsikat silmist – teises toas vaikselt omi asju toimetav kutsikas tähendab üldjuhul pahandust.
  • Viska kõik toas pissimisega seonduvad asjad ära või desinfitseeri hoolikalt need kohad, mida välja visata ei saa. Uriini lõhn meelitab kutsikat ikka ja jälle tuppa tegema!
  • Vii kutsikas õue pärast igat mänguseanssi, ringitormamist ning söögipausi.
  • Proovi kutsikat jalutusel jälgida. Tihti on väljas oldud aeg kutsikale nii uus ja põnev, et kõik muud eluolulised toimingud ununevad sootuks ning häda võib kodus, turvalises kohas, ära tulla.

Kuidas kutsikaga jalutamas käima hakkan?

Kuna valikus on erinevaid kaelarihmasid ja jalutustrakse, tuleb meeles pidada, et mis iganes koeral kaelas või ümber on, peab see hästi istuma, sest muidu ei tunne ta end hästi. Rihma või trakside soetamisel on abiks lemmiklooma kaupluste spetsialistid. Et aga nende soovitused 100 protsenti paika peaksid, tuleb kutsikas poodi kaasa võtta ning alles siis leitakse loomabeebile kõige õigem lahendus.

Milliseid mänguasju kutsikas vajab?

See on iga peremehe enda nägemus, kuidas ja millega ta oma väikest perekonnaliiget rõõmustab ja ühtlasi treenib. Kuid koduses mänguasjavalikus peaks siiski midagi leiduma – päris nendeta ei saa hakkama ükski laps. Üldiselt meeldivad koertele piiksuvad ja igasugust muud häält tegevad mänguasjad. Kutsikale ei tohiks aga osta liialt väikeseid asju, mida uudishimulik loom võiks hõlpsalt alla neelata. Parima valiku mänguasjadest leiab SIIT

Kindlasti oleks koju vaja muretseda mõned närimismänguasjad, kuna kutsikate hambad sügelevad. Hambad mänguasjas on ikka parem variant, kui hambad diivanis!

Kuidas hoolitseda kutsika tervise ja hügieeni eest?

Koera hügieen on äärmiselt oluline, et ära hoida näiteks erinevaid tüütuid parasiite. Harjamine ja pesemine aitab palju kaasa ka looma kasuka väljanägemisele ning hoiab naha tervena. Mida varem harjub koer pesemisega, seda paremini ja rahulikumalt ta seda talub. Pesemisega ei tohi aga samuti liialt minna. Koera tuleb pesta või harjata vastavalt vajadusele või tõu iseärasusele. Koera võib pesta vaid koertele mõeldud šampooniga. Kutsikatele on välja töötatud lausa oma variant pesuvahendist. Seda seetõttu, et nende nahk on õrn ja ka karvastik erineb täiskasvanud looma omast.

Copy
Tagasi üles