Mida peaks teadma, kui koju tuleb kassipoeg?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Kevad on käes ning nüüd, enne suve saabumist, mõtlevad paljud, et koju võiks tuua ühe toreda karvapalli. Pealegi on saabumas mitmed lasteaia ja kooli lõpupeod ning mis võiks olla parimaks kingiks lapsele, kui ammu lunitud kassipoeg?

Kassipoeg on kui uus beebi, kes vajab varustust ning hoolt, et kasvada tubliks nurrumootoriks. See tähendab, et kokku tuleb panna üks korralik poelist, mis aitaks uuel ilmakodanikul koduga harjuda. See tähendab, et omanik peaks end nüüd kurssi viima lemmiku pidamise algtõdedega, varuma sõbrakesele kvaliteetsed ja ohutud lelud, rihmad ja muud tarvikud, uurima ka kindlustuse ja loomakliinikute kohta.

Esmalt veendu, et su kodu on lemmikule ohutu

Enne, kui uus sõber koju tuleb, ole kindel, et sinu kodu on tema jaoks ohutu. Pea meeles, et kassipoeg võib ronida uskumatult kõrgele, seega kui kodus on kasvõi 2m kõrgusel sentimentaalse väärtusega asendamatu ese, pane see pisarate vältimiseks kuhugi, kust väike käpp seda alla lükata ei saaks. Mitte mingil juhul ei tohiks loomaomanik kodus kasvatada mürgiseid taimi. Mürgistuse või sooleummistuse korral tuleb viivitamatult loomaarstiga ühendust võtta! PetCity Rannamõisa kliinik on valmis reageerima 24/7.

Teiseks uuri, milline toit on kvaliteetne ja kassipoja arengut soodustav

Kassipojad peavad ühtlaseks arenguks sööma kvaliteettoitu. Kass on karnivoor ning just seetõttu on nende menüüs liha ja kala äärmiselt olulisel kohal – kass ei suuda iseseisvalt piisavalt tauriini toota. Tauriinita võib kass kaotada nägemise ning võib jääda ka viljatuks. See asendamatu aminohape mõjutab südametööd ning on antibakteriaalsete omadustega.

Lisaks peab teadma, et kassilapsed söövad rohkem kui täiskasvanud loomad. Päris pisikesed beebid vajavad süüa 4-6 korda päevas. See aga ei tähenda, et kulude kokkuhoidmise nimel tuleks neile sisse sööta rasvast toitu inimeste toidulaualt. Rasv on küll menüüs oluline, kuid see peab olema tasakaalus teiste toitainetega. Varajane ülekaal ohustab suuresti kassi liigeseid ja luid ning võib tulevikus tuua omanikule suuri arveid loomakliinikust. Halvemal juhul mõjutab see suuresti lemmiku elukvaliteeti, põhjustades talle igapäevaselt valu.

Kolmandaks muretse intiimseteks toiminguteks liivakast

Kõik, mis läheb sisse, peab ühel hetkel ka välja tulema. Loomale tuleb osta sobiv liivakast ning seda tema vanusest lähtuvalt. Meeles tuleb pidada siiski seda, et kassilapsed alles õpivad oma häda korralikult tegema ja seda kinni matma ning sageli võib juhtuda erinevaid õnnetusi. Kindlasti ei tohi aga närvi kaotada ja kassi pead pissi sisse toppida. Täpseid soovitusi, milline liivakast ja milline liiv valida, annavad loomakaupluste spetsialistid.

Kuna aga kassipojad on nagu inimlapsed, kes alles õpivad oma põit kontrollima, siis juhtub apsakaid ka mujal kui liivakastis ja selle ümbruses. Sageli märgistatakse ära voodi, vaip või diivan. Seda tuleb jälgida. Looma peab rahulikult õpetama ning muud „kuriteopaigad“ hoolsalt puhastama, kasutades selleks sobilikke desovahendeid. Kui seda ei tehta võib kassile jääda harjumus oma territooriumi märgistada ehk oma lõhna tugevdada.

Neljandaks muretse lemmikule muud vajalikud tarvikud

Kindlasti ära mine ostlemisega hulluks ja mõtle läbi, mida reaalselt vajad. Üks asi, mis jääb uutel loomaomanikel sageli ostmata, kuid mis on äärmiselt oluline, on transpordipuur või -kott. Seda on vaja reisimiseks või arsti juurde minemiseks.

Soovitatav on kassipojale muretseda ka jalutustraksid juhul, kui pere on aktiivse eluviisiga ning armastatakse õues olemist. Mida varem oma lemmikut traksidega harjutada, seda suurem on tõenäosus, et see neile sobib ja nad sellega harjuvad. Maal vabalt ringi silkavate kassibeebide jaoks pole need vajalikud. Traksid muutuvad loomale oluliseks keskkonnas, kus neid ohustab liiklus ja keskmisest suurem müra.

Loomulikult võid kassile muretseda mõne ägeda mänguasja, kuid neid annab ka ise meisterdada.

Boonuseks võid lemmikut rõõmustada aga spetsiaalse kammiga. Furminator kassikamm on mõeldud kasside professionaalseks karvahoolduseks. Soovitatav on seda kasutada 1-2 korda nädalas, 10-20 minutit korraga. Lisaks sellele, et regulaarne kammimine aitab lemmiku karva ilusana hoida on see loomale ka heaks stressileevendajaks. Ja mitte ainult loomale – oma lemmikuga tegelemine, tema paitamine ja kammimine pakub rahuldust ning rõõmu ka omanikule.

Copy
Tagasi üles