Miks vajavad kutsikad kooli ning kuidas leida oma lemmikule hea kool?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pexels.com

Paljud inimesed arvavad ekslikult, et koer oskab sünnist alates olla viks ja viisakas, istuda ja lamada ning kannatlikult oodata. Tegelikult nii see pole! Selleks, et koeraga elu mugav oleks, tuleb kutsikat juba varajasest east treenida. Seetõttu peaks kooliskäimine olema koerale sama loomulik osa elust, kui inimesele.

Lisaks sellele, et väikesel kutsikal pole aimugi millistest reeglitest kinni pidada, kuidas inimesega viisakalt mängida või kuidas puhtust hoida, ei ole kerge ka algajal koeraomanikul oma lemmikuga edukalt hakkama saada.  Sageli on algajatel oma koera kehakeelt ja signaale väga raske näha ja neid mõista. Kutsikakoolis just kõigi nende küsimustega tegeletaksegi. Kutsikakoolis õpib omanik oma koera mõistma ja temaga suhtlema. Lisaks saavad selgeks elementaarsed käitumisreeglid, baaskäsklused ja muud sotsiaalsed oskused. Heast kutsikakoolist saavad omanikud teadmisi ka koera toitumisvajaduste, kutsika tervise ja selle hoidmise kohta. Ent, kuidas tunda ära hea kool, kust alustada koera haridusteed?

Hea kutsikakooli tundemärgid

  1. Sõbralik ja tunnustav -  hea klienditeenindus on kõige alus. Sellest saab aimu juba siis, kui kutsikakooliga esmakordselt suheldakse näiteks telefoni või emaili teel. Kui kutsikakooli esindaja on sõbralik, avatud, jagab vajalikku infot, vastab lahkelt küsimustele, annab see esimese tunde, et see on koht, kus tõenäoliselt ollakse sama lahked ja sõbralikud ka väikese koerabeebi vastu. Seega esmakontakt on oluline. Ent sama olulised on ka kõik teised kohtumised. Soovitav on valida kool, kus looma tunnustatakse ja osatakse talle pakkuda eakohaseid võimalusi arenguks. Koolitusmetoodika peab olema igakülgselt positiivne ja tunnustav. Vältima peaks kohti, kus loomi sunnitakse, nende peale karjutakse või muul moel alandatakse.
  2. Turvaline – kuna kutsikakoolis käivad koerabeebid, kes on kõigele vastuvõtlikud, peab hea kutsikakool tähtsaks puhtust, korda, turvalisust. Näiteks peab PetCity kutsikakool puhtusest väga lugu ning seetõttu on nende treeningsaalis kätepuhastusvahend ja desomatt. Ruumi pestakse iga päev desinfitseerivate vahendiga ja kord kvartalis võetakse pindadelt proove, et kontrollida desinfitseerivate vahendite efektiivsust ohtlike bakterite, viiruste ja seente osas.
  3. Tunnistusega koolitajad ja juhendajad – enne kui viid oma lemmiku kooli veendu, et kutsikaga hakkab tegelema vastavat väljaõpet omav isik. Vale juhendamine võib koerabeebile palju kurja teha.
  4. Õppematerjal ja kutsikakooli lõputunnistus – Iga viisakas ja hea kutsikakool töötab selle nimel, et meie hulgas oleks palju häid ja tublisid loomi ning jagab lahkelt õppematerjale ning soovitusi, mille järgi saavad loomaomanikud ka kodus oma lemmikuid õpetada. Lisaks sellele antakse igast õigest kutsikakoolist selle lõpetamisel kaasa lõputunnistus. PetCity kutsikakooli lõpetajad saavad kõigele eelnimetatule endaga kaasa ka kopsaka kingikoti.

Seega, kui valid oma kutsikale kooli, tasub teha eeltööd ja mitte otsustada vaid selle asukoha järgi. Kindlasti tuleb uurida sedagi, kas tegemist on kutsika- või koertekooliga, sest neil kahel on suur vahe. PetCity kutsikakool on mõeldud 2,5–4 kuu vanustele kutsikatele. Treeningud toimuvad PetCity Hill’si treeningsaalis (Rannamõisa tee 8, Tallinn).

 Registreeru kutsikakooli SIIN

Copy
Tagasi üles