Kõike, mida peaks teadma kutsika toitumisest

Purina ONE
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teil on kutsikas! Palju õnne! Nautige selle väikese rõõmurulli kasvu ja arengut, sest see toimub ulmelise kiirusega! Et kutsika areng ja õppevõime oleksid efektiivsed ning keha kasvaks õiges tempos, on kvaliteetne toit täisväärtuslikuks eluks äärmiselt oluline alus. Pro Plan OPTISTARTi segu eelistest räägib Purina Pro Plani tootejuht, veterinaaria eriala lõpetanud Julija Abram.

Ilmselt olete kuulnud, et üks inimaasta võrdub seitsme koera-aastaga. Kutsika puhul võrdub esimene eluaasta (suurematel tõugudel esimesed kaks aastat) inimese esimese neljateistkümne aastaga. See tähendab, et esimese (suurtel koeratõugudel teise) eluaasta lõpuks on kutsikas arengult sama kaugel kui teismeline inimlaps. Et võimaldada kutsikale parimaid võimalusi arenguks ja kasvuks, on kvaliteetne ja täisväärtuslik toitumine äärmiselt oluline.

Pärast sündi veedab kutsikas oma esimese eluetapi ema ja õdede-vendade kõrval. Kutsikas toitub emapiimast ja umbes nelja nädala vanusena, kui uudishimu saab hirmust võitu, leiab ta tee ka ema söögikausi juurde. Sealt algab tema tutvus uute maitseelamuste maailmaga. Edaspidiseks kasvuks vajab kutsikas rohkemat, kui emapiim talle pakkuda suudab, ja ta hakkab proovima hankida lisatoitaineid ema toidukausist.

Kutsikas vajab erinevaid kasvuks olulisi toitaineid, kuid eriti tuleks rõhku panna kvaliteetsele proteiinile ehk valgule, mis on kõikide kudede, organite, lihaste, naha ja karvastiku alustalaks. Toidus peavad olema õiges tasakaalus kõik vitamiinid ja mineraalid, eriti kaltsium ja fosfor, mis on olulised tervete luude ning hammaste jaoks. Kasuks tulevad ka asendamatud oomegarasvhapped, mis täiendavad tasakaalustatud toitu, andes eelise tugeva ja terve immuunsüsteemi väljakujunemiseks, lisaks aitavad need kaasa naha, karvastiku, aju ja silmanägemise õigele arengule.

Räägime kutsika immuunsüsteemist.

Kutsikas sünnib puuduliku immuunsüsteemiga, mis teeb ta haigustele väga vastuvõtlikuks. Esimesed antikehad saab kutsikas pärast sündi oma ema ternespiimaga (passiivne immuniteet). Ternespiim on imetajatel esi­mestel päevadel pärast poegimist erituv piim. Ternespiim on hari­likust piimast kollasem, seda eritub väheses koguses ja see on väga kontsentreeritud, sisaldades lisaks antikehadele ka rohkelt valke, mineraalaineid ja rasvu. Sisuliselt on ternespiim nagu kosmonaudi söök – seda peab tarbima vähe (kutsika magu on ka väike), aga toitaineid ja kaloreid saab sealt väga palju.

Emalt saadud ternespiim annab kutsika organismile ajapikendust enda aktiivse immuniteedi väljakujunemiseks. Ajapikku passiivse immuniteedi võimekus väheneb ja aktiivse ehk kutsika enda immuunsüsteemi võimekus suureneb. Ajavahemik, mil emalt saadud immuniteet on juba nõrgenenud, aga kutsika enda oma ei ole veel piisavalt tugev, nimetatakse immuniteedi vahemikuks. Tihti langeb see kokku ajaga, mil kutsikas liigub oma uude koju.

Millised on Purina Pro Plan OPTISTARTi seguga kutsikatoidu eelised?

Immuunvahemik on kutsika elus ohtlik periood, sest siis on ta haigustele väga vastuvõtlik ja igasugune stress (nt uude koju minek, lahusolek emast ja õvedest, tutvus uute inimestega) võib süvendada haigustele vastuvõtlikkust veelgi. Kutsika immuunsüsteemi arengut ja kiiremat väljakujunemist saab toetada Purina Pro Plan OPTISTARTi kutsikatoiduga. Eriti palju on sellest abi, kui see on esimene toit, mida ta saab proovima hakata juba ema kõrvalt. Tänu toidus sisalduvale ternespiimale säilib tugev loomulik kaitsevõime ka siis, kui kutsikas on juba emapiimast loobumas. Purina Pro Plan OPTISTART aitab tugevdada kutsika immuunsüsteemi kuni 50%. Tugeva immuunsüsteemiga kutsikas on terve ja rõõmus ning suudab stressi paremini taluda ja olukorraga kohaneda.

Mis toitu peaks kutsikas sööma, kui ta ema juurest uude koju läheb?

Soovitan esialgu pakkuda sama toitu, mida kutsikas sõi ema juures. See vähendab keskkonnavahetusest tingitud stressi, mis võib väljenduda kõhulahtisuse või haigestumisega.

Tänapäeval annavad paljud koerakasvatajad kutsikaga kaasa ka väikese toidukoti söögiga, mida kutsikas juba on harjunud sööma. Kui kutsikas on võetud mujalt või toidukotti kaasa ei anta, oleks mõistlik üle küsida, mis toiduga teda söödeti, ja demonstreerida oma pildistamisoskusi toidupakendi jäädvustamisega. See on üsna hea meetod, sest uus omanik võib ähmi täis olla ja toidu nime unustada. Samuti saab toidu fotot näidata lemmikloomapoes ja see kergendab soovitud toidu leidmist.

Sama toitu/kaubamärki võib pakkuda ka edaspidi, kui kaubamärk on kvaliteetne ja sobib uue omaniku rahaliste võimalustega.

Kui omanik siiski soovib kutsika toitu vahetada, tuleks seda teha järk-järgult 7–10 päeva jooksul, segades iga päevaga veidi enam uut toitu vana toidu hulka. Kui üleminek on vaevaline, võib siinkohal abi olla Purina Pro Plani ravisarjast Forti Flora, mis sisaldab probiootikume ja tõstab isu. Segatud (vana + uus) toidu peale tuleks raputada kord päevas lihtsalt üks kotike Forti Flora pulbrit või jagada kotikese sisu toidukordade vahel ära.

Järsk toiduvahetus, kus kutsikas saab ühel söögikorral ühte toitu ja järgmisel korral teist, võib olla kutsikale stressiallikaks, koormata tema seedimist ning väljenduda kõhulahtisusena. See tähendab, et kutsika organism ei omasta viimasest söögikorrast vajalikke toitaineid. Samuti vajab seedeelundkond taastumiseks ja olukorra normaliseerimiseks mitut päeva.

Mitu korda päevas peaks kutsikas sööma?

Kutsikas on koju tuleku ajal veel üsna pisike ja tema magu on samuti väike. Seetõttu tuleks kutsikale süüa anda väikestes kogustes ja tihti – nagu inimbeebid söövad alguses iga 2–3 tunni tagant. Kutsikale võiks süüa anda 3–4 korda päevas, kuni ta saab 6 kuu vanuseks. Pärast seda võiks kutsika harjutada 2 söögikorra peale ja sealt edasi 1–2 korra peale, olenevalt koerast.

Oluline on välja töötada rutiin – sööta kutsikat iga päev samadel kellaaegadel, kuni tema kehavarud (väike vajalik rasvapolster) alles kujunevad. Ega inimeselgi ole hea olla, kui ta peab nälga tundma. Kutsikas võiks nagu väike lapski kasvada rõõmsas, turvalises ja stabiilses keskkonnas.

Toidukogust, mida kutsikas peaks ööpäevas saama, tuleks järele vaadata toidukoti pealt. Seal on reeglina ära toodud kogus grammides ööpäeva kohta. Etteantud kogus tuleb ära jaotada esialgu 3–4 söögikorra vahel. Samuti on oluline kutsikat regulaarselt kaaluda, sest kutsika kasvamisega suureneb ka toidukogus. Tähtis on mõista, et pakendi peal antud soovitused on arvutatud n-ö keskmise koera järgi ja need kogused on pigem orientiiriks kui rusikareegeliks. Kutsika individuaalne vajadus sõltub tema kasvu kiirusest, aktiivsusest, keskkonnast ja ainevahetuse kiirusest. Toidukogust tuleb suurendada või vähendada, arvestades kõiki eelpool nimetatud faktoreid.

Kas krõbinaid tuleks enne vees pehmeks leotada?

Krõbinate leotamine on otstarbekas, kui kutsikas alles õpib ema kõrval tahket toitu sööma. Enamasti on ta uude koju minekuks juba piimast võõrutatud ja võimeline ise tahket toitu sööma. Samas võib talle ka uues kodus veel esimese kuu jooksul krõbuskeid leotada, kui omanik näeb, et kutsikas ei saa tahkest toidust päris jagu. Pikemas perspektiivis soovitaks toitu pigem mitte leotada, sest närimisel on oluline roll hammaste parema hügieeni tagamiseks ja see aktiveerib süljenäärmeid. Süljes oleval amülaasil on tähtis osa süsivesikute seedetegevuses.

Mõni omanik leotab oma koera krõbinaid, sest kardab maokeeru teket. Kui aga hoiduda koerale korraga suurte toidukoguste andmisest, kasutada ahmivate koerte puhul spetsiaalseid n-ö aeglaseid söögikausse ja vältida füüsilist aktiivsust pärast söötmist, on maokeeru risk minimaalne. Seega võiks piirduda krõbuskite leotamisel vaid kutsika esimese kolme elukuuga.

Pro Plan OPTISTARTi segu on saadaval erinevas suuruses koertele. Milline on toitude erinevus?

OPTISTARTi toidu silmaga nähtav erinevus on krõbuski suuruses – väikest tõugu kutsikas ei jõuaks katki närida väga suurt krõbuskit, suurt tõugu kutsikas vajab aga suuremat krõbuskit, et ta arendaks närimistegevusega oma lõualihaseid ja puhastaks hambaid ning areneks süljenäärmete töö.

Teine suur erinevus jääb esialgu silmale nähtamatuks ja avaldub alles siis, kui võrrelda erinevates kutsikatoitudes sisalduvate toitainete vahekordi. Väikest tõugu koerakutsikas vajab suurest koerakutsikast rohkem energiat ja toitaineid. Erinevus on ka vitamiinide ja mineraalide vahekordades.

Väga väikeseks ehk minitõuks võib pidada koera, kelle kaal on täiskasvanuna kuni 5 kg (Yorkshire’i terjer, bichon frisé, Chihuahua). Väikeseks tõuks peetakse koeratõugu, kes kaalub täiskasvanuna 5–10 kg (Jack Russelli terjer, shih tzu, taks, pekingi koer). Keskmist tõugu täiskasvanud koera kaal jääb vahemikku 10–25 kg (kokkerspanjel, korgi, kolli). Suurt ja gigantset tõugu koerte kaal jääb üle 25 kg (mastiff, newfoundlandi koer, leonberger). Siinjuures tasub arvestada, et kui koer on ülekaaluline ja napilt üle 25 kg, siis ei tee see teda suurt tõugu koeraks.

Pro Plani tootesarjas on eristatud suurt tõugu koeri nende kehatüübi järgi atleetlikeks (koeratõud, kelle rindkere ja kõhu joon meenutab kolmnurka) ning robustseteks (koeratõud, kelle rindkere ja kõhu joon meenutab ristkülikut). Atleetliku kehaehitusega tõugudeks võib pidada saksa lambakoeri, dalmaatslasi, saksa dogisid, inglise hurte jt. Robustse kehaehitusega koerad on newfoundlanderid, leonbergerid, labradorid, mastifid jt.

Atleetlikele ja robustsetele koertele on erinevad tooted, sest nende iseloomuomadustest tingitud aktiivsus on erinev. Atleetlikud koerad on aktiivsemad kui robustse kehatüübiga koerad ja seetõttu vajavad nad erineva energiasisaldusega toitu. Erineva kehatüübiga kutsikad võiksid saada oma kehamassi kohta õiges koguses energiat – et atleetliku kehatüübiga kutsikatel oleks piisavalt energiat, mida kulutada, ja robustse kehatüübiga kutsikatel ei oleks energiat liiga palju, sest muidu tekib rasvumisoht.

Mis juhtub, kui koer saab kutsikana vale toitu?

Väiksemat tõugu kutsikad vajavad kasvamiseks rohkem energiat kui suurt tõugu kutsikad, kuna neil on enamasti kiirem ainevahetus. Kui väikest tõugu kutsikaid üle toita, muutuvad nad ülekaalulisteks ja nende liikumisaktiivsus väheneb.

Suurt tõugu kutsikate toitumises on oluline jälgida, et toit ei oleks liiga kaloririkas. Kui suurt tõugu kutsikas saab energiat rohkem kui teatud mineraale, võib juhtuda, et lihased kasvavad luudest kiiremini ja see omakorda tekitab kasvuhäireid, longet, jäsemete kummalist kuju.

Kui kutsikas ei saa piisavalt toitaineid, jääb ta kängu ega pruugi saavutada oma kasvu täisvõimekust. Samuti kannatab tema immuniteet ja vastupidavus stressiolukordadele. Kutsikale õige toidu andmine on ülejäänud eluks ülioluline. Kui kutsikale pakkuda õigetes kogustes kvaliteetset ja tasakaalustatud toitu, on kasvuhäirete tekkevõimalus peaaegu olematu.

Kutsikat hakatakse kohe ka treenima ja näksidega premeerima. Kuidas lisatoidu andmist kontrolli all hoida?

Kui me räägime treenimisest käskluste ja käitumisnormide mõttes, siis enamik kutsikaid on nõus ennast treenida laskma ka niisama pai või tähelepanu eest. Samas on väga mõistlik anda esimesel kuuel kuul üks söögikordadest treeningu käigus. St kutsikale ei anta mitte eraldi maiuseid, vaid just toidukrõbinaid – kutsikas on ju niikuinii peaaegu kogu aeg näljane. Seejuures saab ta täisväärtuslikku toitu, mis on talle kasulik, mitte lihtsalt lisaenergiaallikas.

Koputaks siinkohal omanike südamele, et nad väldiksid kutsika toitmist oma toidulaua ülejääkidega. Inimeste toit ei ole tõenäoliselt kutsika jaoks õigesti tasakaalustatud, on liiga tugevalt maitsestatud ja annab lihtsalt liigseid kaloreid. Lisaks võib kutsikas niimoodi muutuda väga valivaks sööjaks. Paralleelina võib tuua inimlaste näite – ka lapsed eelistaks võimalusel salatile pigem magusaid toite. Kui aga sellega liialdada, et saa laps vajalikke toitaineid, mis aitaks tal kasvada ja areneda. Loomulikult on erandeid nii inim- kui ka koeramaailmas.

Kui kaua peaks koer sööma PURINA PRO PLAN PUPPY OPTISTARTi, enne kui pakkuda talle järgmist toidusegu?

See on suhteline, sest oleneb koerast. Teatud kasvu- ja arenguetappidel, kui tekkib kasvuspurt, vajab kutsikas täiskasvanud koerast kuni kaks korda rohkem teatud toiteaineid ja kuni kolm korda rohkem kaloreid kehakilo kohta. Kasvuspurdid lõppevad, kui kutsikas jõuab täiskasvanuikka.

Tuleks jälgida, millal koer lõpetab kasvamise – väiksemad tõud saavutavad oma täiskasvanud suuruse umbes aastaselt, suuremad tõud kaheaastaselt. Lisaks ei tohiks kutsikatoiduga liiga varakult lõpetada, sest kui kutsika keha enam mõõtmete poolest ei kasva, võivad organid veel natuke kasvada. Üleminek kutsikatoidult täiskasvanud koera toidule peaks toimuma järk-järgult umbes seitsme päeva jooksul.

Täiskasvanud koer ei vaja enam kasvamiseks lisaenergiat ja kogu liigne energia talletatakse rasvaks.

Soovitan soojalt nautida aega oma pisikese kutsuga, sest nad kasvavad nii kiiresti suureks!

Iga toit on koerale erineval moel kasulik. Tema vajadused võivad küll elu jooksul muutuda, kuid alati leidub talle sobiv toit.

Copy
Tagasi üles