Lemmiklooma ABC: millega arvestada kutsika või kassipoja võtmisel

Annaliis Laidre
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Oma isikliku lemmiklooma võtmine on iga loomasõbra unistus, ent tegu on otsusega, mida ei tuleks teha uisapäisa. Lemmik uuris lemmikloomabrändi PetCity esindajalt Kristiina Tammikult millega iga loomasoovija arvestama peaks ja millele mõelda, kui koju on tulemas kutsikas või kassipoeg.

Iga inimese ja elukorraldusega lemmikloom ei sobi

Esimene asi, millele lemmiklooma võtmisel mõelda tuleb, on tema sobivus sinu elukorralduse, aktiivsuse ja pereliikmetega. «Kui oled koerakauge inimene, kellel on kodus väikesed lapsed, siis arvesta, et lapse jaoks on koer uus ja huvitav,» rääkis Tammik. «Tahes-tahtmata võib laps kogemata koera kiusamas käia.» Tammik toonitas siiski, et lapsed ei kiusa loomi meelega ning sellised juhtumid tulevad pigem sellest, et laps on loomaga tõenäoliselt tihti koos ning katsub ja sakutab teadmata, et loomal võib olla valus.

«Kui sinu laps mangub koera, siis arvesta, et väikesel lapsel puudub vastutustunne ning looma eest vastutad lõpuks ikkagi sina ise,» sõnas Tammik. «Kui aga soovid last proovile panna, tee väike test ja palu tal igal hommikul enne kooli minekut pool tundi õues jalutada. Kas ta saaks sellega hakkama?»

Alustuseks peaksid kõik pereliikmed läbima allergiatesti ning kui vähegi võimalik, võiks mõnd tuttavat koera ajutiselt enda kodus majutada, et näha, kuidas loomapidamine välja kukkuda võib.  «Koera puhul ei tasu olla looma ilust pimestatud — välimusega harjub, aga iseloomuga harjumine on palju keerulisem,» märkis Tammik. «Kindlasti tasuks valida tõug just tööomadusi silmas pidades: mitmed väga aktiivsed tõud vajavad igapäevast jalutamist ja treenimist, lisaks ei tasu olla koera peale solvunud, kui too sind mõnd saaklooma nähes täiesti ära unustab. Koer ei saa instinkte alla suruda!»

Seetõttu peaks iga tulevane koeraomanik Tammiku sõnul esmalt tegema kodutööd: uurima huvipakkuvate tõugude tausta ja siis loomi ka oma silmaga vaatamas käima. Viimase jaoks on hea koht koertenäitused, kus saab suhelda tõuaretajatega ning loomi omanike loal ka katsuda.

Tammik nentis, et kuigi igas suuruses ja karvastikus olev koer saab hakkama nii korteri- kui majaeluga, tasub viimase puhul meeles pidada, et aed on koerale lihtsalt üks katuseta lisatuba, mis peagi igavaks muutub ja korralikku jalutuskäiku mitte mingi juhul ei asenda.

Loom vajab asju ja inimesi

Koerad on sotsiaalsed karjaloomad ning kuigi kasse kujutatakse tihtipeale isepäiste üksikute huntidena, tahavad ka nemad suhelda ja otsivad lähedust. Seetõttu peab loomal kodus olema perekond, kes tema eest hoolitseb ja rahuldab vajadusi nagu jalutamine, treeningud ja muud tegevused.

«Kasuks tulevad ka igasugused tarvikud: jalutamise puhul vajab kass trakse, koer trakse või kaelarihma ning jalutusnööri,» tõi Tammik näiteid. «Loomad tahavad ka mängida, see on nende arenguks väga oluline! Soeta kindlasti koju mänguasju ja kassidele kraapimispuid.» Loomulikult ei saa varustuse nimekirjast välja jääda toidu- ja veekausid ning transpordipuurid juhuks, kui loom peab näiteks kliinikut külastama. Kui neljajalgne on selle «imeliku kastiga» juba varem tutvust teinud, on reisimine tema jaoks talutavam.

Tegevuseta neljajalgsest head nahka ei tule

Iga loomaga tuleb tegeleda, ent eriti kehtib see noorte neljajalgsete kohta, kellel energiat kõvasti. Koera või kassiga tuleb tegeleda ja teda nii füüsiliselt kui ka mentaalselt väsitada. Vastasel juhul võib sinu karvane sõber suurest igavusest pahandusi tegema ja asju lõhkuma hakata. «Koer on suuteline auke ukse sisse ja isegi seintesse sööma ning kass võib ära kraapida uue ilusa diivani,» nentis Tammik. «Loosi võivad muidugi minna ka jalanõud, lapse vedelema jäetud mänguasjad ja juhtmed.» Targemad loomad oskavad uksi (ka külmkapiuksi) avada ning loomulikult ei saa mainimata jätta pissimist ja kakamist sinna, kuhu neljajalgne seda teha ei tohiks.

Sul peab jaguma aega ja pühendumist

Looma võib võrrelda lapsega ja seda vähemalt esimesel paaril eluaastal, kui ta on noor, kogenematu ning tihti liialt tormakas. Siinkohal tuletab Tammik taas meelde eeltöö tegemist — loom võib vajada pidevat järelvalvet ning kindla tõu võtmise puhul tuleks valik teha oma elustiilile vastavalt, jättes välimuse viimaseks kriteeriumiks. Nõu oskavad alati anda kasvatajad, kes oma hoolealuste iseloomudega tuttavad on ja suudavad inimesed kokku viia neile sobivaima neljajalgsega.

Tammik lisas, et looma võttes ei pea ilmtingimata oma elustiili ohvriks tooma: «Koeraomanik võib jõusaali ja trennid sinnapaika jätta ning sportida ja treenida koos koeraga. Võimalik on ju harrastada veosporti ja agilityt, aga miks ka mitte lihtsalt matkamist.»

Arvestada tuleb ka väljaminekutega

Ühest summat, mis koera või kassi peale kuu jooksul kulub, ei ole. Kulutatav raha oleneb lemmiklooma suurusest, aktiivsusest ja karvatüübist. Lühikarvalise lemmiku omanik pääseb groomeritest, kuid see ei tähenda seda, et looma karva eest üldse hoolitsema ei peaks, seda enam, et tegu pole keerulise ülesandega. Lisaks sellele laseb vastutustundlik omanik oma looma regulaarselt vaktsineerida ja lõikab tema küüsi, pakub talle igapäevaselt kvaliteetset sööki ja loomulikult muretseb mänguasju ja muid tarvikuid.

Teised lemmikud ei pruugi uut tulijat hästi vastu võtta

Kas kaks looma sobivad kokku või mitte sõltub täielikult looma iseloomust. On neljajalgseid, kes uut sõpra rõõmsalt tervitavad, kuid on ka neid, kelle jaoks tulija täielikult vastukarva on. Tammik soovitab seetõttu loomi tutvustada neutraalsel pinnal, näiteks jalutuskäigul. Ühisel teekonnal võiks kaks koera üksteisest esialgu eemal hoida ning alles jalutuskäigu lõpus anda neile võimalus teineteist lähemalt uurida. Kasse tasuks aga esialgu kokku lasta pigem lühema aja jooksul, olla ettevaatlik ja hiirekuningate kehakeelt hoolega jälgida. «Uue pereliikme lisandumisega ei tohiks hooletusse jätta ka oma vana sõpra,» sõnas Tammik. «Igavusest on armukadedus kerge tulema.»

Lugesid kõik punktid hoolega läbi ja oled otsustanud sellegi poolest endale kutsika või kassipoja võtta? Sellisel juhul heida pilk PetCity kampaania «Sinu uus lemmik» veebilehele ja oma vali oma uuele neljajalgsele mõni põnev kingitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles