Siseparasiidid – millal ja kuidas teha ussikuuri?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: unsplash.com

Eestis on enimlevinud siseparasiitideks kutsikasolge, pael- ja ümaruss, mis võivad kassile ja koerale palju kurja teha. Seetõttu on oluline lemmikloomade regulaarne parasiiditõrje.

Millal teha loomale ussikuuri?

Kui üldiselt peaks lemmikloomadele ussikuuri tegema iga kolme kuu tagant, on noorel kutsikal vajalik seda läbi teha palju tihedamini. Soovitatakse, et kuuri sageduseks võiks olla kord kuus, kuid täpsemad juhised selleks annab loomaarst.

Lisaks soovitatakse parasiiditõrjet teha juba tiinele emasele ja seda tiinuse teises pooles, kuna see on aeg, mil soikeseisundis vastsed aktiviseeruvad ning hakkavad kutsikate loodetesse tungima. Solkme vastsed võivad kutsikatesse jõuda ka emapiima vahendusel. Seetõttu on ussikuur nii emasele loomale kui kutsikatele äärmiselt vajalik.

Muide kutsikassolkmesse võivad nakatuda ka inimesed. Solge ei suuda aga inimese soolestikus paljuneda. Küll aga võib ta seal end mugavalt tunda, kehas ringi rännata ja erinevaid tüsistusi tekitada. Enda peal loomadele mõeldud ussirohtu katsetada pole mõtet ning probleemide korral tuleb sellest rääkida oma perearstile. Inimestele mõeldud ussirohi on retseptiravim.

Mida need parasiidid loomaga teevad?

Solkmed, pael- ja ümarussid kurnavad organismi. Enamjaolt on sümptomiteks oksendamine, loidus, pidev väsimus, seedeprobleemid. Parasiidid satuvad peremeesorganismi veresoonkonda, sealt edasi suubuvad nad kopsu ja maksa ning sealt omakorda mujale, näiteks ajju ja lihastesse. Parasiidid toituvad peremeesorganismi toitainetest, vitamiinidest ja mikroelementidest. Vastsed teevad organismis palju kurja - nad purustavad organeid ja kudesid! Täiskasvanud koerad suudavad nendele vaevustele üldjuhul vastu panna, kuid kuna just kutsika immuunsus on veel väga nõrk, võivad erinevad siseparasiidid talle saatuslikuks saada.

Kuidas teha kindlaks, et loom vajab ussikuuri?

Parasiite enamjaolt lemmiku väljaheites ei näe. Et nad sinna satuksid, peab usse olema koera peensooles nii palju, et nad enam lemmiku organismi ära ei mahuks. Seega tuleb parasiiditõrjesse suhtuda väga tõsiselt ning teostada enda lemmikule iga kolme kuu tagant ussikuur. Lisainfot selle kohta jagavad veterinaarid.

Kuidas teha lemmikule uusikuuri?

Eestis  on erinevad ussitabletid saadaval käsimüügis. Lisaks on olemas kassidele mõeldud mugavad täpilahused ning loomabeebidele siirup. NB! ussirohtu saab osta vaid loomakliinikutest. Rohkem on võimalik selle kohta lugeda SIIT.

Ussikuuri tegemise juures on oluline teada oma lemmiku kehakaalu. Näiteks kui sinu koer kaalub 12 kilo, siis mitte mingil juhul ei tohi anda talle ussirohtu, mis toimiks 10kg loomale. Liiga väikese doosi puhul ei pruugi ravim mõjuda, hullemal juhul võib see lõppeda usside resistentsusega. Ehk ussikuurist pole mitte mingit kasu ning uued vastsed on ussirohule vastupidavamad. See tähendab, et taas peaks vajalike juhiste saamiseks pöörduma spetsialisti poole. Kuid üldiselt on ussitõrjet võimalik teostada kodus. Tähele peab panema vaid seda, kas loomale valitud preparaat sobib. Esimeseks indikaatoriks on oksendamine. Juhul kui loom oksendab vahetult pärast ravimi manustamist võib see tähendada, et lemmik ei talu teatud preparaate. Sellisel juhul tuleb valida mõni alternatiivne toode.

Copy
Tagasi üles