Uuring: inimeste muretsemine põhjustab kassides stressi

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sally Williams / PantherMedia / Sally Williams / Scanpix

Kui igapäevamured muudavad närviliseks ja viivad tuju nulli, on paljude loomasõprade esimene reaktsioon lohutust otsida oma neljajalgsetelt kaaslastelt. Inglismaal läbi viidud uuringust selgub aga, et meie paha tuju mõjutab ka meie karvaseid sõpru.

Nottingham Trenti ülikoolis tehtud uurimus näitas, et kassid on võimelised meie emotsioone tunnetama ja peegeldama. See aga tähendab, et kui stressis oled sina, on stressialtim ka sinu kass. Uurimuse käigus analüüsiti 3331 kassi ja nende omanike iseloomu, tervist ja käitumismustreid. Selgus, et neurootiliste kassipidajate neljajalgsete kaaslaste hulgas oli tunduvalt rohkem loomi, keda vaevasid stressist tingitud tervise- ja käitumisprobleemid ning agressioon. Närvilisemate omanike kasside hulgas oli levinum ka ülekaalulisus. Kassid, kelle omanike vaimne tervis parem oli, olid samuti parema tervise juures — nende kehakaal oli normaalsetes piirides, nad olid suhtlemisaltid ja avatud.

Teadlaste meeskonda juhtinud Lauren Finka sõnas veebilehele PsyPost, et inimeste iseloomud mõjutavad suuresti nende lemmikloomade heaolu. «Iga kassiomanik peaks olema tähelepanelik selle suhtes, kuidas ta oma lemmikut mõjutab,» sõnas Finka. «Nad tunnetavad nii positiivseid kui ka negatiivseid emotsioone ning kui meie end hästi tunneme, teevad seda ka nemad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles