Soome muudab lemmikloomade registreerimise kohustuslikuks

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaroslav Frank / PantherMedia / Jaroslav Frank / Scanpix

2022. aastaks luuakse Soomes ühtne lemmikloomaregister ning koeraomanikel tekib kohustus oma neljajalgsed sõbrad registreerida. Sama ülesanne ootab ühel hetkel ees ka kassipidajaid, ent millal, pole veel kindel.

Põllumajandusminister Jari Leppä sõnul võeti koeraregistri loomise otsus vastu loomade heaolu silmas pidades ning loodetavasti aitab see koomale tõmmata kutsikavabrikantide ja tõukoerte illegaalsete importijate tegevust. Registrit hakkab haldama Soome veterinaar- ja toiduamet.

«Soomes muutuste sisse viimiseks oli viimane aeg, sest lemmikloomade registreerimine on juba kohustuslik mitmel pool Euroopas,» sõnas Leppä. «Koerte kohustusliku registreerimisega soovime lõpetada kutsikavabrikute tegevuse ja loomade ebaseadusliku impordi.»

Eesti loomaomanikel veel ühtset registrit ei ole — kui loomaarstid looma kiibistavad, kannavad nad vajalikud andmed Eesti lemmikloomaregistrisse. Loomaomanikul endal tuleb kanda andmed ka üleriigilisse kohalike omavalitsuste lemmikloomade registrisse (LLR). Ilma andmeteta registrites ei ole kiibist looma leidmisel kasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles