Kuidas aru saada, et lemmikul on hammastega midagi valesti?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pexels.com

Peamisteks lemmikloomade suuõõne probleemideks on hammastele tekkiv hambakivi ja sellest tingitud põletik. Hambakivi tekib lisaks hambapinnale ja igeme taskutesse, liikudes järjest sügavamale hambajuure tipu suunas, põhjustades hambaid ümbritseva kinnituskoe põletiku ehk parodontiidi. Tulemuseks on pidev valu looma suus, mida lemmikloom suudab kaua omaniku eest varjata. Lisaks esineb lemmikutel rohkelt väärhambumustest tingitud probleeme.

Esmasteks tunnusteks, et lemmikul on hammastega lood halvasti, on halb hingeõhk, hammastel esinev hambakivi ning igemete punetus. Lisaks tasub jälgida oma lemmiku söömisharjumusi. Kui lemmik väldib kuivtoidu närimist, neelab krõbinad tervelt, keeldub närimiskontidest, võib kahtlustada hamba- või igemevalu. Samuti annab lemmikloomade hambaprobleemidest märku kaalu kadu ja isutus. Lisaks ei soovi valutava ja haige suuga lemmikloom mängida, keeldub tirimismängudest või üldse mänguasju suhu võtmast. Kõigele lisaks annab hambavalust märku suurenenud süljevoolus ning vee joomise suurenemine. Nimelt võivad lemmikloomad valu leevendamiseks rohkem vett tarbima hakata.

Kuidas ennetada lemmiklooma hambaprobleeme?

Sagedamini esinevat hambakivi ning sellest tingitud igemete põletikku on võimalik ennetada igapäevase hammaste harjamisega. Lemmikute hammaste pesemiseks on selleks ettenähtud loomale mõeldud pehmemad hambaharjad ning hambapastad. Inimestele mõeldud hambapastad ei ole looma jaoks sobivad. Lisaks on hambaprobleemide ennetamisel oluline roll kvaliteetsel loomatoidul ning närimismaiustel ja mänguasjadel, mis aitavad hambaid puhastada. Närimismänguasjad on head eriti noortele koertele, kuna sügavad hambaid ja aitavad vähendada hammaste vahetumisest tulenevat valu.  

Kindlasti tuleb lemmiklooma hambaprobleemide ennetamiseks külastada kord aastas loomaarsti, kes visiidil hammaste ja suu ülevaatuse läbi viib. Vajadusel saab ülevaatuse põhjal teostada hammaste puhastamise protseduuri, mis teostatakse lemmikloomadel üldanesteesias.

Kuidas ise oma looma hambaid kontrollida?

Lemmiklooma hammaste kodusel ülevaatusel on esmasteks märkideks, mida jälgida, hambakivi teke, igemete punetus ja veritsus ning halb hingeõhk, lisaks murdunud ja liikuvad hambad. Nende tunnuste esinemisel tuleb kindlasti külastada loomaarsti. Kutsikate ja kassipoegade puhul peab meeles pidama, et 6 elukuuks peaksid kõik püsivad hambad olema lõikunud ning piimahambaid enam esineda ei tohiks.

Copy
Tagasi üles