Rootslased ahastuses: teadlased panevad uuringute raames koeri magama (2)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Djurrättsalliansen / Facebook

Rootsis Göteborgi ülikoolis läbi viidavad kliinilised uuringud hambaimplantaatide arendamiseks on riigis põhjustanud palju pahameelt — katsejänesteks on võetud koerad ning teadlaste sõnul tuleb nad edasiste analüüside jaoks magama panna.

Ülikooli eksperimentaalmeditsiini laboris läbi viidava uuringu eesmärgiks on välja selgitada, kui hästi ühildub uut tüüpi hambaimplantaat inimkoega. Katsete käigus eemaldati kuuelt labradori tõugu koeralt kolmandik nende hammastest ning asendati need implantaatidega. Veebruari lõpus, kui esimene katseperiood läbi saab, pannakse koerad magama, et nende verd ja kudesid analüüsida ning uurijate sõnul saab analüüsi jätkata vaid surnud loomade peal. Koerad valiti katsejänesteks seetõttu, et nende sülg ning suus leiduvad bakterid on inimeste omaga üpriski sarnased. 

Rootsi loomakaitseorganisatsioon Djurrättsalliansen algatas koerte uuringutes kasutamise vastu petitsiooni, millele koguti vaid nädalaga enam kui 80 000 allkirja. Lisaks sellele korraldati Göteborgi ülikooli juures ka protestiaktsioon. 

«Me oleme Göteborgi ülikoolis läbi viidavaid implantaadiuuringuid pidevalt jälginud,» sõnas Djurrättsallianseni kõneisik Daniel Rolke. «Lühikese ajaga on meie kampaania kogunud tohutu toetajate hulga — inimesed kirjutavad ülikoolile palveid koerad ellu jätta, lapsed joonistavad neist pilte ning sajad soovijad on edastanud pakkumised loomad endale võtta.» Rolke lisas, et loomakaitsjad tegid ülikoolile ettepaneku avalikuks kohtumiseks ja teema arutamiseks, millest juhtkond keeldus. Djurrättsalliansen loodab siiski leida viisi, kuidas koerte elud päästa.

Hiljuti avaldatud teates sõnas ülikooli pressiesindaja, et inimeste reaktsioonid ei ole üllatavad ning kuigi uuringutes loomade kasutamise eetilisust tuleb arutada, ei saa paljusid analüüse ilma nendeta läbi viia. Kokkuvõtteks lausuti, et tööd tehakse inimeste heaolu nimel ning loomkatseid viiakse läbi vaid juhtudel, kui ühtegi sobivat alternatiivi ei leidu. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles