Millal ja miks on vaja lemmiklooma pesta?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pexels.com

Regulaarne hügieeniline hooldus ja pesu kuuluvad lemmiklooma tavapärase hooldusrutiini juurde. Pesu võivad vajada ka  kassid ja jänesed. Ent, millises mahus lemmik hooldust vajab, sõltub tema tõust, vanusest ja tervisest.

Näiteks vajavad erilist hoolt koerad, kellel on kuiv või rasune karv või kellel esineb nahaprobleeme. Nahaprobleemide korral tuleks aga esmalt loomaarsti juures kindlaks teha nahaprobleemi ulatus ja põhjus. Enne seda ei tasu ise looma vannitama asuda. Nahaprobleemide korral võib looma haiget nahka vigastada, mis võib viia infektsioonide tekke riskini. Lisaks sellele võib haigel loomal tekkida järgmiste vannitamiste ees hirm.

Kindlasti ei pea oma lemmikut pesema iga kuu, vaid see sõltub siiski looma karvkatte seisundist. Väga lühikese karvaga koeri soovitatakse pesta vaid kaks korda aastas ehk siis, kui nad on mustad. Pikakarvalised loomad võiksid seevastu põhjalikuma karvahoolduse läbida umbes iga kolme kuu tagant.

Naha väljanägemist ning seisukorda aitavad parandada tõhusad karvahooldusvahendid, spetsiaalsed ravišampoonid ja õlid. Kuna šampoonide valik on lai, siis peab õige toote leidmiseks täpselt teadma, millist šampooni looma karvkate vajab, lähtudes ühtlasi lemmiklooma elustiilist. Sobivaima šampooni ja palsami leidmiseks on hea konsulteerida spetsialistiga, näiteks kogenud lemmikloomahooldajaga. Meeles tuleb aga pidada, et inimestele mõeldud šampoonid lemmikutele ei sobi, kuna koera ja inimese naha pH-tase on väga erinev. See tähendab seda, et inimeste šampoonid kuivatavad liigselt looma nahka. Lemmiklooma šampoonide ja õige palsami valiku kohta on võimalik lugeda lähemalt SIIT.

Kuid, kui enda vannituba jääb suure looma pesemiseks liialt kitsaks või mingil põhjusel ei soovita kodus seda märga protseduuri ette võtta, tuleks minna grooming-hooldussalongi. Groomingusse võiksid jõuda ka kõik need koerad, kelle karv on liialt pulstunud.Grooming on inglise keelne laensõna, mis tähendab lemmikloomade karvahooldust. Groomer on lemmikloomade "juuksur". Tegusad groomerid teavad karvahooldusest kõike - nad oskavad koera trimmida, pügada, lahtist karva eemaldada, küüsi lõigata ja karvatüübile vastavate vahenditega kammida. 

PetCity grooming-hooldussalongid asuvad kolmes Eesti linnas. Tallinnas on kaks groomingsalongi (Tähesajus ja Rannamõisas), Tartus on neid kaks (Eedenis ja Lõunakeskuses) ning Pärnus üks. PetCity groomerid saavad hakkama ka kasside ja eksootiliste lemmikloomadega.

Copy
Tagasi üles