Kas ka sinu Pontust võib saada näitusekoer?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Kas lihtsast kodukoerast võib saada rosetti omav näitusekoer? Jah, ikka võib! Loomulikult nõuab see tööd ja ettevalmistust, kuid kogemus on kindlasti seda väärt. Millest alustada ja kuidas teha ettevalmistusi?

Koertenäitus on koht, kus hinnatakse koera vastavust tõustandardile. Näitusel peab koer tõuomaselt seisma ja liikuma. Kohtunik hindab koera anatoomiat, mingil määral tõuomast iseloomu ning loomulikult ka liikumist. See on koht, kus valitakse välja kõige paremad ja ilusamad koerad. Kuid, kui idee on algajana proovida osavõttu mõnest näitusest, siis loomulikult tasub seda teha. Ent eelinfo kogumiseks võiks enne esimest ülesastumist mõnda koertenäitust külastada, et saada aimu, mida seal tehakse ja kuidas. Seejärel võiks oma soovidest märku anda oma koera kasvatajale, kes peaks oskama sellekohast infot jagada. Kui mingil põhjusel pole see aga siiski võimalik, võiks appi võtta mõne händleri ehk koeraesitaja või minna näitusekoolitusele, kus koeri ja nende omanikke valmistatakse ette selleks suureks päevaks. 

Näitusekoolitusel õpetab treener koera õiget seisakut, samuti räägib sellest, mis näitusel toimuma hakkab ning annab muid vajalikke näpunäiteid. Kuna näitusel on koeri palju, on näitusekoolitus ideaalne koht, kus harjutada ka koera käitumist mitmete teiste koerte läheduses. Seda on vaja harjutada, kuna kogenematu koera jaoks on sageli keeruline suruda maha enda erutust ning suunata tähelepanu teiste koerte asemel omanikule. Just peremehe- ja koeravaheline kontakt on näitusel võtmeküsimus ja äärmiselt oluline.

Mida koer peab oskama?

Et koera saadaks näitusel edu, tuleb talle õpetada näiteks rahulikult paigal seismist ja kõrval traavimist hüppamata. Kui see tundub alguses lihtne, siis tegelikult see nii pole, kuna koer on rõõmus loom ja kergelt ärritustele alluv. See võib tähendada, et koer ei suuda oma peremehe käsklustele alluda ning rahulikuks jääda. Koer peab mõistma ning usaldama peremeest, ning peremees oma koera.

Millal alustada ettevalmistustega?

Kui koju võetakse tõukoer, siis võib juba alguses mõelda ka variandile, et oma lemmikuga käia näitustel ning alustada ettevalmistustega. See tähendab, et koeraga võiks käia mõnes kutsikakoolis. Kutsikakool on koera hariduse alustalaks. Koolis õpetatakse peremeest koera lugema ja tema kehakeelest aru saama. Lisaks on kutsikakool koht, kus õpetatakse õppima, saadakse selgeks erinevad baaskäsklused ning mis kõige tähtsam –kutsikakoolis õpetab treener koeraga kontakti loomist ja selle hoidmist. Näiteks PetCity Rannamõisa XL lemmikloomakeskuse Hill’s treeningsaalis algab uus kutsikakooli kursus juba 9.02. Uuri lähemalt SIIT.

Kui aga see mõte, oma lemmikut näidata mõnel näitusel, tuleb pähe võib olla alles aastate pärast, siis hea planeerimise ja jõupingutuste korral võib kodusest kutsast saada näitusekoer ka paari kuuga. Seda on võimalik saavutada näitusekoolituse abil. PetCitys alustab uus näitusekoolituste grupp samuti juba veebruari alguses. See on koolitus, mis on mõeldud kõikidele, kes soovivad näitusemaailmaga lähemat tutvust teha või enda oskuseid lihvida. PetCity näitusekoolitusel õpetab treener koera motiveerima, tõupõhist seisakut ja liikumist. Lisaks valmistume ette kõigeks, mis näituseringides ette võib tulla (näiteks isaskoerte munandite katsumine, hammaste näitamine, motiveerimisvahenditeta toimetulek jpm). Peale selle õpetab treener koera „lugema“ ning räägib näituse ettevalmistusest (pügamine, küüntelõikus, vajalikud veterinaarsed toimingud, karvahooldus ja muu). Loe koolituse kohta lähemalt SIIT

Muidugi oleks hea, kui loom oleks heas vormis juba varem. Head vormi saab loom hoida tasakaalustatud toitumise ja korraliku füüsilise aktiivsuse abil. Viimase pakkumiseks võiks loomaga käia jooksmas või osaleda mõnes võimlemise grupis.  Näiteks on koerte fitness ehk võimlemine treening, mis pöörab tähelepanu eelkõige lemmiklooma süvalihastele. Treenitud süvalihased on hea rühi aluseks ning hea rüht on jällegi näitusekoerale äärmisel vajalik omadus. PetCity Rannamõisa XL lemmikloomakeskuse Hill’s treeningsaalis kogunevad alates veebruarist igal teisipäeval võimlemise algkursuse grupid.

Registreeru näitusekoolitusele SIIT

Koertenäituste kalendriplaani näed EKL kodulehelt.

Copy
Tagasi üles