Päevakäpp: Andu suudab sinu tuju alati heaks teha

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andu Paljassaare varjupaigas.
Andu Paljassaare varjupaigas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Andu on sõbralik ja vahva koer, kes suudab sinu tuju alati heaks teha. Selle jaoks pead sa olema aga kannatlik, sest Andu tahab kohanemiseks veidi aega, kuna ta on veidi arglik.

Andu oli koer, kes leiti tugevas alakaalus tänavalt ja kes oli Käpp ja Käsi projekti alguseks olnud varjupaigas mõned nädalad. Andul olid lamatised kõhu all ja kuna rasvapolstrit ei olnud, pidi Andu kandma soojendavat jopet. Lihased olid kärbunud ja probleeme oli püsti seismise ja koordinatsiooniga. Andul oli tõsine hirm toidust ilmajäämise ees. Toidust ilma jäämine on tinginud paanilise suhtumise — toitu nähes hakkas suu värisema, silmad läksid pahupidi ja ta oli väga meeleheitel ja seetõttu väga raskesti juhitav, suunatav ja õpetatav.

Lisaks sellele oli tal teiste koerte suhtes selgelt nähtavad reaktiivsuse alged — teisi koeri nähes üritas ta neid rünnata. Andu ei osanud jalutada rihma otsas, ennast kontrollida, ei suutnud ega osanud millegi otsa ronida. Ei osanud inimesega kontakti võtta (inimene oli tema jaoks vahend, et toitu kätte saada) ega kontakti hoida. Puudus igasugune kogemus trakside kandmisega, hooldusprotseduuridega — need olid tema jaoks võõrad tegevused.

Projekti kõige tähtsamaks saavutuseks võib pidada kontakti ja usalduse tekkimist inimeste vastu, mis kulmineerus sellega et keerulistes olukordades eelistas Andu ahvatlustest sõltumata tulla tema jaoks turvalise inimese juurde. Andu koordinatsioon ja oskus erinevate asjade peale ronida arenes. Koer õppis kõndima inimese kõrval lõdvas rihmas ja ennast kontrollima — ta mõistis et ahvatluseks oleva toidupala saamine sõltub tema käitumisest.

Kui peita maiuseid ja anda koerale käsk, et ta neid otsiks, ei lähe tal kaua aega, et kõik hea üles leida. Andule meeldib maiuse nimel vaeva näha ja seetõttu on talle maiuseid mõistlik peita natuke raskemini ligipääsetavatesse kohtadesse.

Kui Andu on ümbrusega tutvunud, on ta rahulik, kõnnib natukene eespool, kuid ei tiri rihma. Temaga jalutades peaks sul olema maiusekott kogu aeg käe ulatuses, sest kui talle ei meeldi ümbrus või mõni teine koer satub talle liiga lähedale, läheb Andu närviliseks ning maiused on sellises olukorras suureks abiks.

Andule ideaalne omanik on selline inimene, kellel on koera jaoks ALATI aega. Samuti peab ta olema kannatlik ja eelkõige sõbralik, kuna Andu on pidanud nii mõndagi läbi elama. Andule sobiks eelkõige elu maal, kus ta saaks mööda aeda ringi joosta, sest olgugi, et Andu kõnnib rihma otsas ilusti, meeldib talle rohkem vabalt ringi liikuda. Andu kohta on ka teada, et ta ei pruugi sobida hästi teiste koerte või lastega, kuid hea haldamise ja teadliku juhtimisega saab tema taluvust parandada. Andu positiivseteks omadusteks on suur koostöötahe ja kiire õppimisvõime. 

Kui soovid Andule pakkuda päriskodu, täida sooviankeet, kirjuta tallinn@varjupaik.ee või helista 514 1431.

Käpp ja Käsi kaheksanädalase programmi raames õpetavad Eesti vanglate kinnipeetavad varjupaigakutsadele professionaalse koertekoolitaja juhendamisel uusi oskusi. Käpp ja Käsi programm toimib Kodanikuühiskonna Sihtkapitali, Justiitsministeeriumi ja Mõjufondi toel, et töötada välja Eesti oludele sobiv mõjus taasühiskonnastamise programm. Lisaks on ühiskonna turvalisemaks muutmisse panustamine olnud prioriteediks ka Petcity, Wikmani, Lindebergi advokaadibüroo, Rannarootsi ja Turvateki jaoks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles