Koera riietamise ABC

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pet City

Koerte riietamine ja nende juurde käivad aksessuaarid on kasvav trend ning Eesti kliimas ka sageli vajalik ja praktiline. Ent lemmiklooma kauplustes olev sortiment ajab sageli pea segamini ning koerale sobiva jope, jaki või kombinesooni valik ei pruugi nii lihtne olla. Selleks, et teha õige valik peab teadma mõnda põhitõde.

Mugavus ja ilmastikukindlus

Peremehe valik peaks olema koera tõu iseärasusi arvestav ja mugav, kuid mis peamine –külma ilma korral andma sooja, vihmasel päeval hoidma kuiva ja suvel jahutama. Enamikele koertele on mugav välitemperatuur vahemikus +20C…+10C, kuid mida väiksem on koera rasvaprotsent, seda külmem on tal õues. Samuti oleneb külmakartlikkus koera suurusest – väike keha kuumeneb ja ka jahtub kiiremini. Seega võib näiteks vene kääbuskoerale põhjustada juba ka +10C õhutemperatuur  ebamugavust. Olulist rolli mängib ka füüsiline aktiivsus – lahtiselt lippav koer reguleerib enda temperatuuri paremini kui taltsalt rihmas jalutav neljajalgne. Loomulikult mõjutab koera külmakartlikkust tema karvastik ning vanus.

Kuid on ka rohkelt tõuge, kes külmal ajal riietamist ei vaja. Nendeks on näiteks põhjamaised spitsid ning teatud topeltkarvaga karjavalve/-kaitse koerad. Küll aga võivad eelmainitud tõud vajada rohkem tähelepanu suvel, mil nad vajavad jahutusvesti.

Koera riietus peab olema mugav ning kehatüübile vastav. Näiteks taksile, corgiele, bassetile ja muudele taolise kehatüübiga koertele ei sobi kombinesoonid. Keeruline on leida riietust ka erakordselt sügava rinnakorviga loomadele, näiteks azawakhile. Kõige hõlpsamalt saab riided selga klassikalise kujuga lemmik – eesti hagijad ning näiteks inglise pointer. 

Kuidas kaitsta oma lemmikut külma eest talvel?

0...-10°C

Kargel talvepäeval on ideaalne kihiline riietamine. Proovi näiteks kombineerida Rukka Wooly kampsuni Rukka Hase vihmajakiga või Rukka Windmaster softshell kombinesooniga. Hea alternatiiv on ka talvejope, näiteks Hurtta Extreme Warmer. Linnakoera omanik peaks kindlasti mõtlema ka käpavaha või koerte papude peale, kuna tänaval jäätõrjeks kasutatav sool vigastab käpapadjandeid.

-10...-20°C

Sellise külmaga hoia lühikarvalise, vana, noore ja väikese koeraga jalutuskäigud pigem lühemad ning aktiivsemad. Kindlasti tuleks eelmainitud lemmikutel kasutada talveriideid, sest nii nagu ka inimestelgi, võivad ka koertel ning kassidel ja ka muudel loomadel tekkida külmavillid ja -kahjustused. Eriti tundlikud on külmale kõrvaotsad, saba aga ka käpapadjandid. Hea, kõrvusäästev koerajope on näiteks Hurtta Extreme Warmer ning Rukka Warmup. Nimetatud jopedel on kõrge kaelus. Eriti külmakartlikule lemmikule võiks jope alla panna aluskombe, näiteks Hurtta Body Warmer. Papudest on PetCity valikus jalanõusid Hurttalt ja Rukkalt.

-20°C ja alla selle

Enamus lühikarvalisi koeri eelistaksid nii krõbeda ilma puhul kodus puhata. Loomulikult pole jalutuskäigud täiesti välistatud, sest pole olemas halba ilma – on vaid halb riietus! Lühikarvaliste tõugude puhul eelista aktiivseid jalutuskäike. Rihmastatud jalutuskäigul eelista kihilist riietamist, käpavaha või papusid, hoia koera kõrvu ning ära planeeri väga ajamahukaid jalutusi.

Kevad-sügis riieteks sobivad vihmajakid, õhemad kombinesoonid ja kampsunid

+5...0°C 

Ühele külm, teisele soe! Selline temperatuurivahemik tekitab ebamugavust eelkõige lühikarvalistele tõugudele. Kaalu näiteks vihmajakki, kampsunit, fliisist tehtud kombekaid või jakke. Pikakarvalised ja poolpikakarvalised lemmikloomad aga plaksutavad käppasid, sest kohale on jõudnud nende lemmik aastaaeg! Küll aga on ilmad selliste temperatuuride ajal tavaliselt porised, mistõttu võiks eriti sopase ilma korral kaaluda ka pikakarvalise lemmiklooma riietamist (veekindlad kombinesoonid). 

Suvel vajab koer jahutust

25°C+ 

Kui temperatuurid on Eesti mõistes troopilised, võiks füüsilisi tegevusi (näiteks koeraga jalutamine ja muu selline) planeerida varahommikusse või -õhtusse ning keskpäevast päikest vältida. Kui see aga võimalik ei ole, tuleks kuumarabanduse vältimiseks kindlasti kasutada jahutavaid tooteid – vestid ja traksid. Eriti halvasti taluvad kuumust lühininalised tõud (prantsuse ja inglise buldog, bokser, lhasa apso, shih tzu).

4 lihtsat soovitus koerale riietust valides:

  1. Tunne oma lemmikut ning pane tähele, kuidas ta külma talub. Sellest lähtuvalt vali oma lemmikule riietus, kuid ära teda üle riieta!
  2. Jälgi, et lemmikul oleks oma riietega mugav liikuda. Jope, vest või traksid ei tohi takistada koera vaba liikumist.
  3. Kindlasti tasuks läbi mõelda ka riietuse materjal, mida oleks lihtne puhastada, kuna porise ilmaga võib kaunis erksavärviline jope kiirelt määrduda.
  4. Koerale papusid proovides ole kannatlik, sest esimestel kordadel ei pruugi need lemmikule sugugi meeldida.
Copy
Tagasi üles