Eestis hoogu koguv programm paneb kinnipeetavad varjupaigakoeri treenima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2017. aastal lõi punt aktiivseid eestlasi MTÜ nimega Käpp ja Käsi, et tuua üksteisele lähemale kaks abivajavat sihtrühma — vanglas karistust kandvad inimesed ning varjupaigakoerad. Lemmik käis Paljassaare loomade varjupaigas, et näha, mida ettevõtmine endast kujutab. 

Inspiratsioon programmi alustamiseks tuli läänest: USAs algasid sellised ettevõtmised juba 1970. aastatel kui mitte varemgi. Kui sealsetes programmides elavad kinnipeetavad üldjuhul koertega koos, siis Käpp ja Käsi nii suureks sammuks veel valmis pole ning seetõttu käivad vangid kahe kuu jooksul kaks korda nädalas loomade varjupaigas, et koertega aega veeta ja neile uusi oskusi õpetada.

Programm toob positiivset mõlemale osapoolele — hästi käituma treenitud varjupaigakoer leiab suurema tõenäosusega kiiremini uue püsiva kodu ja kinnipeetav omandab samuti uusi oskusi, analüüsib enda treenimist ja mõistab paremini, et tema valikutel, otsustel ja käitumisel on mõju tulemusele. 

Iga kohtumine koosneb kahest osast: esmalt tegeletakse 60 minutit koerte treenimisega juhendaja suunamisel ja järelvalve all ning treenimisel kasutatakse positiivse kinnistamise metoodikat. Osalejad omandavad enne loomadega kokkupuutumist ka teoreetilised taustteadmised ja igale treeningkorrale eelneb lühike teoreetiline sissejuhatus. Treeneri ja Käpp ja Käsi meeskonnaliikme abiga analüüsitakse kohtumise teises pooles möödunud treeningut ning seal tehtud edusamme.

Tänaseks on programmi testitud kolm korda, kahel korral Tallinnas ja ühel korral Tartus. Esimene vastukaja on olnud positiivne — programmi lõpetanud osalejad on välja toonud, et see on esimene kord vanglakaristuse jooksul, mil nad saavad ise midagi head ja kasulikku teha. Samuti on kinnipeetavad hinnanud võimalust koertega aega veeta, neile uusi oskusi õpetada ja ise seejuures samuti uusi teadmisi ja oskusi omandada.

Käpp ja Käsi meeskond ei toimeta üksi, vaid on leidnud endale ka abilised, kes on programmi edukale õnnestumisele õla alla pannud ja Eesti ühiskonna jaoks uudsete lahenduste proovimist toetanud. Seni läbi viidud programmid said toimuda tänu Kodanikuühiskonna Sihtkapitali, Justiitsministeeriumi ja Mõjufondi toele ning Petcity, Rannarootsi, Wikmani, Turvateki ja Lindebergi advokaadibüroo usaldusele ja panusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles