Koerte nahaprobleemidest annab märku tihe kratsimine ja karva lakkumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pet City

Kahjustatud või ärritatud nahk on koertel üsna levinud nähtus, mis vajab sageli kiiret sekkumist suuremate probleemide vältimiseks. Koertel ja kassidel on nimelt komme naha kahjustatud kohti lakkuda, hõõruda ja kratsida, kuid seda tehes võivad nad tekitada väikesest nahaärritusest suure probleemi.

Nii meie kui loomade nahal elavad miljonid bakterid ja ka seened. Terve organismi puhul on nad meile ohutud, kuid teatavate nahaprobleemide, vigastuste või muutuste tõttu leiavad võimaluse tungida organismi. Seega võib mõnest katki kratsitud punasest vistrikust välja kujuneda haav, mille tõttu vigastatud koht hakkab halvasti lõhnama, loom kaotab karvu, tekivad tursed, nahamoodustised, kärnad ja välistatud pole ka palavik, iiveldus ja isutus.

Millised on koerte nahahädade enimlevinud sümptomid?

  • Punased laigud, täpid või vistrikud
  • Kärnad, koorikud või paksenenud nahk
  • Ketendavad kohad
  • Sügelemine, kratsimine, hõõrumine või lakkumine
  • Karvakadu
  • Naha halb lõhn

Selliste sümptomite korral tuleb kindlasti konsulteerida loomaarstiga ning kindlaks teha, miks üks või teine nahaprobleem on tekkinud. PetCity veterinaar Aleksandra Zvonnikova märgib, et kui omanik kahtlustab lemmikul nahaprobleemi, oleks hea leida koheselt arst, kes on spetsialiseerunud ka dermatoloogiale. Kuid, kui see pole võimalik, saab abi ka tavaliselt loomaarstilt, kuna mõned probleemid on lihtsamad ja neid oskab ravida ka veterinaar. Kui juhtub, et veterinaari poolt määratud ravi siiski tulemusi ei anna, peab pöörduda dermatoloogi poole.

Miks erinevad nahaprobleemid tekivad?

Zvonnikova tõdeb, et mõned nahahaigused on geneetilist päritolu, mõned on seotud organite töö probleemidega (nt hormonaalsed haigused), mõned jällegi keskkonnast tingitud, kuid paljud nahahaigused tekivad veel teadmata põhjustel. Üldiselt võib aga loomade nahahädad jagada viieks: bakteriaalsed haigused, seenhaigused, hormonaalhaigused, allergiad ning parasiidid ja kirbud.

Bakteriaalsed haigused

Bakteriaalsed nahahaigused võivad põhjustada koeral nahaprobleeme ja mõjutada tema üldist tervislikku seisundit. Kui terve organism elab bakteritega kasulikus koosluses, siis näiteks looma tervise halvenedes ja naha pH taseme või temperatuuri tõusu tõttu võivad teatud bakterid liigselt vohama hakata tekitades nahale lööbe. Kui tegemist on pindmise nahalööbega ei tekita need loomale palju häda ning kaovad armi jätmata ja looma organismi üldseisundit mõjutamata. Pindmiste nahapõletike alla liigituvad lööbed, karvanääpsu põletikud, haudumine jne. Kui loom hakkab end aga liigselt ise ravitsema ehk lakkuma ja kratsima võib tekkida infektsiooni tekkimise oht, kuna looma keel viib vohavad bakterid keelega haava ning sealt edasi organismi. Säärased nahapõletikud kahjustavad kõiki nahakihte ja vajavad veterinaari sekkumist.  

Seenhaigused

Loomade nahal, karvades ja küünistes elavad ka erinevad seenorganismid, kes toituvad keratiinist. Kõige tuntum seenhaigus on nn kassihaigus(dermatofütoos), mis on väga nakkav nii loomadele kui ka inimestele. Haigel loomal tekivad karvutud laigud, nahk punetab ja ketendab. Võib esineda ka sügelust. Üldiselt haigestuvad sellesse pigem noorloomad ja ka eakad lemmikud. Ka seenhaigused vajavad loomaarsti sekkumist ning kiiret ravi.

Hormonaalhaigused

Looma nahka võivad ärritada sugu- ja kasvuhormoonid, samuti  kilpnäärme ja neerupealse koore hormoonid. Kassidel esineb nahaärritusi põhjustavaid hormonaalhaigusi harvem. Seevastu koertel esineb hormonaalsetest muutustest tingitud nahahädasid üsna tihti. Tavaline on, et selliste probleemidega koerad kaotavad karvu koonul, kaelal, tagakäppadel ja sabal. Karvakadu on neis kohtades sümmeetriline. Lisaks on hormonaalse tasakaalu kadumisest põhjustatud nahk külm.

Toiduallergiad ja keskkonnast tingitud allergiad

Koerte nahaprobleemid on mõnikord keskkonnaallergeenide tagajärg. Koerte nahaallergiad kipuvad välja lööma kindlates kohtades: nägu, kõrvad, käpad, sabajuur, küünarnukkide alune ja kubemepiirkond. Allergiad löövad tavaliselt välja vahemikus 3. elukuust 6. eluaastani. Keskkonnaallergeenideks võivad olla õietolm, hallitusseened ja tolmulestad. Need allergeenid kanduvad edasi õhuga ja võivad esineda aastaringselt, v.a õietolm, mis liigub peamiselt kevadel alates märtsi kuust. Keskkonnaallergeenide esimene kaitsebarjäär loomal on tema nahk ning seetõttu ongi nahahooldus looma tervise seisukohast tähtsal kohal. Samas tuleb meeles pidada, et looma ei tohi pesta ülemäära palju ja samas ka mitte liiga vähe. Tavaliselt öeldakse, et koera peab pesema nii palju kui vaja ja nii vähe kui võimalik. Seda tuleks teha spetsiaalsete vahenditega, kuna inimesele mõeldud pesugeelid on sageli liialt tugeva lõhnaga ning kuivatavad looma nahka viies nende pH taseme paigast ning taas tekib oht bakterite kasvuks, mis nahale lööbe võivad tekitada. Koerte nahaallergiad kipuvad olema kroonilised ja nõuavad eluaegset hooldust. See tähendab koera pesemist sügelemisvastase šampooniga, mis aitab nahka rahustada.

Ka toit mängib koera naha tervises tähtsat rolli. Nagu inimestel, võib koertel tekkida toidutalumatus, mille põhjuseks on reaktsioon teatud tüüpi valkudele. PetCity veterinaar Aleksandra Zvonnikova kinnitab aga, et toiduallergiaid esineb loomadel siiski tunduvalt vähem, kui näiteks keskkonnast tingitud allergiaid. Ta märgib, et üldiselt ei teki tervel loomal toiduallergiat, kui toit on tasakaalustatud. Kui loomaomanikul tekib siiski kahtlus, et tema lemmikul võib olla mõne toidu suhtes talumatus või allergia tasub konsulteerida loomaarstiga, kes allergiatesti abil selle kindlaks määrab ja vajadusel raviga alustab. Lisaks tuleb sellisel juhul muuta looma menüüd.

Parasiidid ja kirbud

Kirbud, täid ja lestad võivad põhjustada koertel nahaärritust. Parasiidihammustused panevad koerad end hammustama ja kratsima, mis kahjustab nahka. Mõned koerad on parasiidihammustuste suhtes eriti tundlikud ja neile võib ka üks kirbuhammustus suurt ebamugavust valmistada. Kui kirbud ja täid on sageli silmale nähtavad, siis salakavalad kahjurid, mis loomadele muret tekitavad, on mikroskoopilised lestad. Näiteks põhjustab koerte sügelisi süüdiklest Sarcoptes scabiei. Kuigi lest eelistab elada koerte peal, võib ta nakatada ka kasse, tuhkruid, inimesi ja rebaseid. Koerte sügeliste tunnused on erinevad, kuid tavaliselt kuuluvad sinna karvakadu ja tõsine sügelemine, eriti just küünarnuki, kõrvade, kaenlaaluste, hüppeliigeste ja rinna – ning kõhupiirkonnas.

Kui ohtlikud ja nakkavad on lemmiklooma nahaprobleemid inimestele?

Dermatofütoos ehk kassihaigus on kõige sagedamini loomalt omanikule ülekanduv haigus. Zvonnikova sõnul ei ole kassihaigus inimestele üldiselt ohtlik, kuid ohtlik on see beebidele, eakatele ja nõrgenenud immuunsusega inimestele(inimestele, kel on AIDS või isikutele, kes on hiljuti saanud kemoteraapiat).

Ka mõned naha parasiidid võivad inimest ekslikult nakatada, kuid üldiselt ei ela nad oma peremeesorganismita(loomata) kaua ja surevad ilma, et tekitaksid tõsiseid probleeme inimesele. Kuid kui maja on siiski näljaseid kirpe täis, hakkavad nad himustama ka inimeste verd. Seega tasub alati mõelda oma kodu puhastamiskuurile, kui looma kirbud vaevavad. 

Koera naha tervise toetamine

Õige pesemine, regulaarne naha ja karvkatte ülevaatamine ja loomaarsti kontrollid on hea viis hoida ära koera nahaprobleemid, et ta püsiks õnnelik ja terve. Tekkinud probleemide korral aitavad teie lemmikuid PetCity loomakliiniku veterinaarid Tallinnas(Rannamõisa ja Tähesaju kliinikus), Tartus(Lõunakeskuses ja Eedeni keskuses) ning Pärnus.
 

Copy
Tagasi üles