Kuidas vähendada lemmikute vigastuste ohtu?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Enamus koeratõuge on aretatud mingil kindlal (töö) eesmärgil, ent tänaseks on koerte tööks peamiselt inimestele seltsi pakkumine. Koerad istuvad kodus ja on „töötud“. Üsna tavaline on olukord, kus nädala sees leitakse napp pooltund päevas, et oma lemmik õue pissile viia. Samas üritatakse nädalavahetusel oma neljajalgse sõbra meeleolu tõsta ning ajanappust kompenseerida sellega, et viiakse nad pikkadele jalutusretkedele või möllatakse treeningplatsidel. Looma füüsiline olukord pole aga sääraseks „üks kord nädalas“ järsu füüsilise aktiivsuse maratoniks valmis ning vigastused on kerged tekkima.

Koerte fitness aitab!

Et koera rõõmsa ja tervena hoida, tuleks teda igapäevaselt treenida. Koerte võimlemine ehk fitness on koerte üldfüüsiline treening, mis aitab kaasa hea kehalise vormi saavutamisele. Hea kehaline vorm on kvaliteetse elu ja  funktsioneerimise alus. Tehtavate harjutustega paraneb koera üldine füüsiline võimekus; arenevad stabiliseerivad kehatüvelihased, mis muidu tihtipeale tähelepanuta jäävad; paraneb jõud, tasakaal ja koordinatsioon. Läbi selle väheneb vigastuste oht ja muuhulgas pareneb ka kontakt omanikuga. Säärased treeningud sobib kõigile tervetele koertele, kindlasti on see aga oluline täiendus sport- ja töökoerte tavapärasele treeningkavale. PetCity Rannamõisa lemmikloomakeskuses on sääraste kursuste juhendajaks loomadele spetsialiseerunud füsioterapeut Dagris Punder.

Võimlemine tõstab elukvaliteeti

Kõik koerad võiksid vähemalt kord päevas saada füüsilist koormust ehk nendele võiks võimaldada võimlemist, jalutuskäike vahelduva tempoga või muid treeninguid, kuid eriti oluline on võimelda just vanade koertega ja ka väga raskete tõugudega. Toonuses lihased toetavad olulisel määral lemmikloomade liigeseid ning aitavad hoida tasakaalu. Seeläbi väheneb oluliselt vigastuste oht. Võimlemine parandab ka koera rühti ja kehahoiakut ning loomulikult suurendab see ka lemmiku ja peremehevahelist sidet.

Copy
Tagasi üles