Huvitav teada: kas kassid saavad inimeste emotsioonidest aru?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Leung Cho Pan / Scanpix

Kui mõelda emotsionaalsete tugiloomade peale, tulevad esmalt pähe koerad, kelle lojaalsus ja soov perekonda rõõmustada teeb neist pühendunud kaaslased. Kas sama tööga saaks hakkama ka kassid, keda peetakse iseseisvamateks loomadeks? 

Kas kassid suudavad inimeste emotsioone tajuda? Lühike vastus oleks jah — nad saavad aru meie näoilmetest nagu naeratamine ja kulmukortsutus. USAs Michiganis asuvas Oaklandi ülikoolis läbi viidud teadusliku uuringu kohaselt suudavad kassid end treenida ja õpivad ajapikku teadma, et rõõmsa näoilmega kaasneb positiivne käitumine ning kurva või kurja ilmega negatiivne. 

Uurijad avastasid, et kassid, kes nägid omanike heameelt, tahtsid nende läheduses rohkem aega veeta, hõõrusid end vastu peremehe või -naise jalgu ja lõid nurru. Selline käitumine toimus aga vaid kassi ja tema omaniku vahel — võõraste inimeste emotsioonid kasse kõigutavat ei paistnud. Teadusväljaandes Animal Cognition avaldatud uurimus selgitas, et kassid jälgisid mitmetes olukordades omaniku reaktsioone ja käitusid sellele vastavalt — kui omanik reageeris nähtule positiivselt, said kassid sellest julgustust ning kui negatiivselt, olid ka neljajalgsed pigem ettevaatlikumad. 

Mida kassid omaniku tunnete teadmisega peale hakkavad, on muidugi nende endi teha. Paljud koeraomanikud väidavad, et kui nad tunnevad kurbust, oskavad nende karvased sõbrad neid lohutada. Kassid aga vaatavad asja teisest nurgast, püüdes aru saada, mida omaniku käitumine nende jaoks tähendab. Kui omanik on rõõmus, on neil võimalus samuti positiivset tähelepanu saada ja tõenäoliselt tulevad nad seda ka rohkem nõudma. Seega jah, kassid tunnetavad meie emotsioone, ent vähemalt praegu pole meil mingit alust arvata, et nad neist sügavamal tasandil hooliks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles