Kas oled valmis sel aastal lemmikuga aastavahetust vastu võtma?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Miks üldse selline küsimus, et kas olen valmis sel aastal lemmikuga aastavahetust vastu võtma? Ikka seepärast, et pärast aastavahetuse möllu tuleb palju uudiseid kadunud loomadest, kes suures ärevuses on end rihma otsast lahti rebinud ja teadmata suunas plehku pannud. Teine variant on aga see, kus mõni lemmik ei tule pärast aastavahetuse paugutamist kapist või voodi alt enam välja ja väriseb hirmust. Loomad ei oska ilutulestiku ja rõõmupeo vahel seost luua, nende jaoks on see pigem arusaamatu valuaisting, mille eest põgeneda. Seetõttu tuleb loomaomanikul oma aastavahetuse plaanid seada ka oma lemmiku huve silmas pidades.

Miks lemmikloom ilutulestikku kardab?

Meie lemmikutel esineb üldjuhul kahte tüüpi mürakartust – kaasasündinud või inimese abil tekkinud hirm. Esimese puhul polegi midagi teha, sest teatud koeratõud vajavad enda töös väga teravat kuulmist, mistõttu nad võivad olla mürale tundlikumad. Sellisel puhul võib vali müra tekitada lemmikule valuaistingut. Kuna loom ei saa täpsemalt aru miks ja mille eest ta haiget saab, läheb ta paanikasse ning hakkab ajapikku seostama näiteks ilutulestikku või äikest valuga.

Looma hirmule on väga lihtne ka ise kaasa aidata. Tavalisem stsenaarium on koos lemmikuga ilutulestiku „nautimine“. Piisab vaid ühest lähedal kärgatanud raketist ning koer võib seda suurt möllu elu lõpuni karta. Halvast kogemusest üle saamine on nii koerale kui ka omanikule väga raske ning pikk protsess. Sageli rabelevad lemmikud hirmuolukorras end ka rihma otsast lahti ja jooksevad ära. Seetõttu on mõistlik enne aastavahetust ja ka niisamagi üle kontrollida kodus olevad vestid ja jalutusrihmad, et need oleksid terved ja vastupidavad. Väga oluline on kartlikul lemmikul kasutada kaelarihma ja trakse korraga. Eriti hästi istuvad lemmikul seljas Hurtta Trail traksid. Sarnased traksid on saadaval ka Ruffwearilt, Web Master. Nimetatud traksid on erakordselt head just põhjusel, et lisaks kaelale ja rindkerele on nad ka kõhu ümber. See teeb traksidest väljatagurdamise sisuliselt võimatuks.

Mitte mingil juhul ei tohi arglikul lemmikul paugutamisperioodil kasutada sissekeritavaid jalutusrihmasid - ehmunud koer võib valguskiirusel plagama panna ning enamus sissekeritavaid rihmasid ei suuda nii suurele pingele vastu panna. Hea abivahend on ka GPS seade või rihm. See ei too küll lemmikut tagasi, kuid vähemalt on alati olemas ülevaade lemmiklooma asukohast.

Kuidas hirmu maandada?

PetCityst leiad laia valiku tooteid aitamaks koeri sellel raskel perioodil. Võid koera toetada Serene Um-Calm loodusliku toidulisandiga või osta talle äikesesärgi. Patendeeritud disainiga särk avaldab koera rindkerele õrna survet ning aitab tal selle läbi rahuneda.  Thunderworks tooted sobivad kõikidele koertele ja ka kassidele, sest pauku ei karda vaid koerad. Tugevad  helid häirivad kõiki loomi. Ka kassid ja hobused ning muidugi ka muud lemmikud, nagu linnud, võivad tugevale helile vastakalt reageerida. Kassi aitab rahustada ka ohutu Feliway difuusor, mille komponendid sarnanevad kassi näopiirkonna feromoonidele luues heaolu- ja rahutunde.

Oluline on endale teadvustada, et mitte ükski eelmainitud abivahend ei asenda omanikku. Kui sul on kartlik loom, siis palun ole vastutustundlik ning ära jäta teda selleks hirmsaks perioodiks üksi. Tema jaoks oled sina ta maailm ning üle kõige vajab ta sinu abi ja tuge.

Copy
Tagasi üles