Šokk loomade varjupaigas: äkitselt rünnanud viirus jättis kassid hinge vaakuma

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pesaleidja / Facebook

Eelmisel nädalal tabas loomi abistava organisatsiooni Pesaleidja kassitoas töötavaid vabatahtlikke suur ehmatus. Pea eikusagilt ründas kahte kassi ränk viirus ning üks neist pidi maise eluga hüvasti jätma.

«Möödunud nädalal pidime reageerima hilisõhtul, kui kassitoas oli üks imeilus punane poiss ühtäkki täiesti haige — loid-apaatne, vedelikupuuduses, kehatemperatuur ääretult madal,» jagas Pesaleidja juhtunut sotsiaalmeedias. «Mõelda ei olnud midagi — niisiis seadsime sammud Loomade Kiirabisse, kus reageeriti asjasse täie tõsidusega ning nii võeti kassipoiss Martenilt analüüsid, tehti röntgenpilt ning pandi koheselt tilguti alla.»

Vastus ei lasknud end kaua oodata: kass Marten oli külge saanud parvo, äärmiselt nakkusohtliku viiruse, millest tulevad välja vähesed kassid. Marten värises tekihunniku sees ja hingas vaevaliselt, ent raviks anti roheline tuli ja nii kolis kass Loomade Kiirabi karantiini põhjaliku jälgimise alla. 

Sellega polnud pingeline õhtu veel lõppenud. «Vabatahtlikud tormasid tagasi kassituppa, et teised kassid samuti kraadida ja üle kaaluda ning üle vaadata,» jätkus Pesaleidja kirjeldus. «Vahetult enne lahkumist leidsime kesköö paiku aga veel ühe kehvas seisus kassi, kes oli kodust toodud mõni nädal tagasi ning seni justkui terve olnud, kuid nüüd oli meeletult kõhn, vedelikupuuduses ja loid. Tormasime taaskord kiirabisse tagasi.» Kass Grete seisund oli tol hetkel küll pisut parem kui Marteni oma, kuid parvoviirus oli end ka temale külge pookinud ja nii pidi Gretegi kiirabiarstide hoole alla jääma. 

Järgmised päevad möödusid uudiste ootel. Laupäevaks, 22. detsembriks, oli Marten teinud suuri edusamme, kuid Grete olukord lootust ei andnud. Sama päeva õhtul selgus, et kassi kopsudesse oli hakanud kogunema hingamist takistav vedelik ning piinarikka lämbumissurma vältimiseks ei jäänud veterinaaridel üle muud, kui Grete elu valutult lõpetada. 

Marten on siiani kliinikus järelvalve all. Ta saab erinevaid ravimeid sümptomite leevendamiseks ja igapäevaselt võetakse kassilt ka vereproove. Viimaste andmete kohaselt on kliinikuarve ületanud 2000 euro piiri ning ühele annetuste toel tegutsevale MTÜ-le on tegu väga suure summaga. Seetõttu paluvad Pesaleidja vabatahtlikud nüüd abi, et Marteni ja ka üle vikerkaaresilla lahkunud Grete võlad kinni maksta. Mitte ükski summa ei too Gretet tagasi, kuid annab vabatahtlikele võimaluse jätkata võitlust Marteni eest ja aidata teisi neljajalgseid, kelle vastu elu lahkust välja näidanud ei ole.

Annetust on võimalik teha Pesaleidja MTÜ kontodele:

EE102200221063071211 Swedbank

EE941010220247756220 SEB Pank

EE351700017003105966 Luminor Bank

EE647700771001866844 LHV Pank

Selgitusse kirjuta «Marten»

Või helistades Pesaleidja MTÜ annetustelefonile:

900 0950 - kõne hind 50€

900 0915 - kõne hind 15€

900 0905 - kõne hind 5€

Kuula ära kogu tervitustekst, muidu annetust ei toimu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles