Pühadelaua toidud, mida loomadele anda ei tohi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Pühad on rõõmu ja rahu aeg, mil koos viibib kogu pere ning toimingutest võtavad võrdväärselt osa ka pere neljajalgsed. Pidulikum on nii inimese, kui ka lemmiku toidulaud. Et jõulud oleksid lemmikloomadele ohutud ei tasu aga neile pakkuda toitu inimese menüüst. Paljud toidud ja toiduained, mis on meile ohutud, tekitavad lemmikutele mürgituse.

Mürgised toidud

Pühadelaud kipub olema tavalisest rammusam. Rasvane toit võib põhjustada lemmikule kõhulahtisust või oksendamist. Seetõttu ei tasuks lunivate silmadega loomale oma taldrikult ülejääke anda. Kuid eriti mürgiselt mõjuvad koertele ja kassidele näiteks sibul, küüslauk, šokolaad, pähklid, rosinad ja viinamarjad ning avokaado. Tasub meeles pidada, et kuigi kassidel on üheksa elu on nende seedimine teatud toitude osas koerte omast tunduvalt nõrgem ja tundlikum.

Mida need toidud loomale teevad?

Avokaado tekitab kõhulahtisust ja oksendamist. Ka võib põhjustada hingamisraskusi ning vedeliku kogunemist rinna-, südame- ja kõhuõõnde.

Šokolaad sisaldab kofeiini ja teobromiini, mis tekitab kesknärvisüsteemi erutust ja kiirendab südame tööd. Selle tulemusena võib looma tabada hullemal juhul äkksurm. Tüüpilised mürgistuse näidustused on oksendamine, kõhulahtisus või krambid. Mida tumedam on šokolaad, seda ohtlikum see loomale on.

Viinamarjad ja rosinad võivad põhjustada ägedat neerupuudulikkust. Koera võib tappa ka üks pisike portsjon rosinaid.

Sibul ja küüslauk võivad kahjustada punaseid vereliblesid ja esile kutsuda aneemia. Kassid on sibula ja küüslaugu suhtes tundlikumad kui koerad. Sibula ja küüslaugu kuumutamine nende kahjulikku toimet ei kaota.

Muskaatpähkel ja makdaamia pähklid võivad põhjustada värinaid, nõrkust, loidust ja krampe. Pähklid sisaldavad toksiine, mis kahjustavad looma seede- ja närvisüsteemi ning lihastikku.

Millest veel peaks loomi pühade ajal eemal hoidma?

Kindlasti ei tasu lauale jätta järelevalveta alkoholi, kuna sageli kutsub erinevate magusate kokteilide ja likööride maitse loomi uudistama. Kui loom end purju joob ei ole tasakaaluhäiretega isend mitte naljakas, vaid hoopis mürgitatud. Loomale piisab juba väikesest kogusest alkoholist, et tekiks märkimisväärne mürgistus, mille tundemärgid on oksendamine ja taaruv kõnd. Halvimal juhul langeb lemmik koomasse ning sureb. Samuti on lemmikutele ohuks kohv ja tee, kuna need sisaldavad kofeiini ja tekitavad samu sümptomeid, kui šokolaad.

Loomulikult ei tasu lemmikule pakkuda ka kringlit ja saiakesi ehk toitu, mis kõhus edasi paisub. Toores pärmitaigen peaks jõudma pigem ahju, kui lemmiku kõhtu, sest selle söömine võib põhjustada suuri kõhuvaevusi, olla põhjuseks maokeeru tekkimisele ning raskekujulisele oksendamisele ja kõhulahtisusele. Maokeerd on kiiresti tekkiv ning eluohtlik seisund, mis vajab kohest sekkumist. Enamasti seostatakse seda korraga suurte toidukoguste söömisega. Seega tasub kõigele eelnimetatule hoida lemmikuid ka ülesöömise ohu eest.

Kui siiski mõni lemmik peaks pühade ajal abi vajama, on PetCity lemmikute kiirabi valmis ükskõik mis kell abi andma.

PetCity loomakliinik osutab ööpäevaringset kiirabiteenust. Salvesta valvetelefoni number 5153112 endale telefoni või veel parem – kirjuta see nähtavale kohale!

Copy
Tagasi üles