Hea teada: kuidas aialinde talviti kõige paremini aidata?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvatihane söögimajas.
Rasvatihane söögimajas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti külmadel talvedel on lisatoitmine väikestele aialindude jaoks oluline ja suurendab nende ellujäämisvõimalusi märgatavalt. Kui plaanid toitmisega algust teha, on asjaolusid, millega tuleks eelnevalt arvestada. 

Õues lindude toidumajade paigaldamisel tasub silmas pidada, et need ei oleks akendele liiga lähedal, õpetab Eesti Metsloomaühing. Linnud teadupoolest klaasi ei näe ja nii võibki juhtuda õnnetus, kus söögimaja suunas lendav lind klaasi vastu põrkub ja siis maha potsatab. Eriti aitavad sellistele õnnetustele kaasa aknaklaasile kinnitatavad lindude söögimajad, mille disainil pole kahjuks mõeldud niivõrd lindudele kui inimeste mugavusele.

Just aknaklaasi tõttu leidis eelmisel nädalal õnnetu lõpu üks värbkakk, keda ühingul aidata ei õnnestunudki. Lind sai akna vastu lennates tugeva põrutuse, potsatas lumme ning jäi sinna liiga pikaks ajaks ootama. Abi küll saabus, kuid liiga hilja. 

Lindude vaatlemisele aitab akna külge kinnitatud või selle lähedal asetsev küll hästi kaasa, ent tiivulistele endile on tegu ohuga. Seetõttu aseta lindude toidumaja aknast kaugemale ja tee aknaklaas lindudele võimalikult nähtavaks. Selleks piisab tihti sellest, kui klaasile midagi kleepida või riputada — hästi sobivad linnufiguurid, lumehelbekesed, päkapikud või lihtsalt märkmepaberid.

Kui sa aga oled lindude söötmist juba alustanud, tuletab Metsloomaühing meelde, et oled võtnud endale vastutuse teha seda kogu talve. Kui linnud juba kord toidumajja kutsud, loodavad nad sealt ka edaspidi kõhutäit leida. Lühikesel ja külmal talvepäeval sinu poolt tühjaks jäetud toidulaud võib neile maksta elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles