Tuhanded eestlased nõuavad riigikogult karusloomafarmide keelustamist (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nähtamatud Loomad

Novembris esitatud eelnõu karusloomafarmide keelustamiseks jõuab peagi Riigikokku hääletusele. Loomakaitseorganisatsioonile Loomus jõudis aga esmaspäeva õhtul teave, et vabariigi valitsus plaanib neljapäevasel istungil eelnõud mitte toetada.

Loomus kutsus nädala alguses inimesi üles oma nime alla kirjutama organisatsiooni Facebooki ja Instagrami lehtedel oleva pildi alla, et toetada karusloomafarmide keelustamise eelnõu arutelu riigikogus. Esimese 36 tunniga kogus pöördumine enam kui 5000 allkirja.

«Oleme seisukohal, et karusloomafarmide keelustamise näol on tegemist poliitilise otsusega ja seda peab arutama riigikogu. Kui valitsus võtab farmide suhtes pooldava seisukoha, on eelnõu saatus sisuliselt otsustatud,» märkis Loomuse juhataja Kadri Taperson. «Soovime siiralt tänada kõiki riigikogulasi, valitsuse liikmeid ning pöördumisele alla kirjutanud inimesi, kes eelnõud toetavad ja on seda meelt, et tundevõimeliste olendite kannatusterohke ärakasutamine pelgalt luksuse nimel kuulub ajalukku.”

Kampaania algatas ka loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad, mis kutsub inimesi saatma kirju poliitkutele, kes seni farmide sulgemist toetanud ei ole. «Uuringud on korduvalt näidanud, et valdav osa eestlastest karusloomafarme ei toeta ning nüüd on inimestel viimaks võimalus oma hääl meie kodulehe abiga kuuldavaks teha,» ütles kampaaniajuht Elina Aru, kelle sõnul ei suudeta Eestis tegutsevates karusloomakasvandustes täita isegi intensiivpidamise tingimustele vastavaid nõudeid. 

Eelnõu annaks ettevõtetele viie aastase ümberkohanemise aja ning puudutab peaasjalikult Soome kapitalile kuuluvat Balti Karusnahk AS-i, mille turuosa on 90-95 protsenti kogu Eesti toodangust. Eestis on 2015. aasta andmetel neli mingi- ja rebasefarmi ning 27 tšintšiljafarmi, kus peetakse kuni 200 000 karuslooma. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles