Tallinna loomaaias ei näe enam pikka aega tiigrit (2)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amuuri tiiger Pootsman.
Amuuri tiiger Pootsman. Foto: Tallinna loomaaed

Tallinna loomaaed saadab amuuri tiiger Pootsmani ajutiselt Tšehhi Zlín-Lešná loomaaeda. Seal ootab seitsme ja poole aasta vanust Pootsmani ees temaga geneetiliselt sobiv emane amuuri tiiger Tanya, kellega koos Pootsman loodetavasti järglasi saab. 

Ettepanek tiiger Ohustatud Liikide Euroopa Programmiga (EEP) Tšehhi loomaaiale laenata tuli amuuri tiigrite ja amuuri leopardide EEP koordinaator Jo Cookilt. Londoni loomaaias töötava koordinaatori sõnul on Tallinna loomaaia amuuri tiigril väga oluline roll liigikaitseprogrammis.

«Tegemist on puhastverd amuuri tiigriga, kelle mõlemad vanemad on pärit loodusest. Nii tema ise kui ka tema järglased on äärmiselt olulised nii tulevaste loomaaedade kui ka looduslike kaitseprogrammide tarvis. Kogemustega ja mitmeid pesakondi üles kasvatanud amuuri tiiger Tanya on Pootsmanile väga hea paariline,» rõõmustas Cook loomaaedade vahelise liigikaitselise koostöö üle. Zlín-Lešná loomaaia amuuri tiigrite loodusliku elupaigaga sarnanev väljapanek peaks koordinaatori hinnangul pakkuma kaslastele järglaste saamiseks soodsat keskkonda.

Amuuri tiiger Tanyast loodetakse Pootsmanile sobivat kaaslast.
Amuuri tiiger Tanyast loodetakse Pootsmanile sobivat kaaslast. Foto: Tallinna loomaaed

Rahvusvahelises paljundusprogrammis osalemine on olulisel kohal Tallinna loomaaia liigikaitseliste tegevuste seas. «Amuuri tiigri liigikaitseprogrammi raames Zlini loomaaeda saatmine on positiivne nii ohustatud tiigrite asurkondade säilitamisel kui meie tiigri enda heaolu pärast. Pootsmani näol on tegemist väga heade geenidega isendiga,» kommenteeris loomaaia direktor Tiit Maran Euroopa Akvaariumide ja Loomaaedade Assotsiastiooni (EAZA) paljundusprogrammis osalemist.

Maran lisas, et kui praegu on tiiger Tallinnas paariliseta ekspositsiooniloom, siis Zlínis on talle olemas nii sobiv kaaslane kui vastavad tingimused järglaste andmiseks. Paljundusprogrammi lõppedes tuleb tiiger Tallinna loomaaeda tagasi ning siis juba kaasaegsesse Tiigriorgu, mis loob võimaluse tuua talle siia ka emane paariline. 2019. aasta Tallinna linnaeelarve projektis on loomaaiale Tiigrioru rajamise alustamiseks kavandatud 200 000 eurot. Selle aasta alguses sõnas Maran, et loodetavasti valmib Tiigriorg 2020. aasta lõpuks. 

EAZA on üks Euroopa juhtivamaid teaduskeskusi ja keskkonnahariduse võrgustikke, mille liikmelisusega loomaaiad teevad koostööd ohustatud liikide säilimise ja looduslike asurkondade taastamise heaks. Tallinna loomaaial on EAZA asutajaliikmena suured kogemused kaslaste paljundamisel. Siin on aegade jooksul sündinud 23 amuuri tiigri kutsikat.

Tiigrite arvukus on viimase saja aasta jooksul looduses märkimisväärselt vähenenud. Põhjapoolse levikuga amuuri tiigreid arvatakse looduses olevat säilinud veel ca 400 isendit.  Allesolevaid tiigreid ohustavad intensiivse inimtegevuse tagajärjena enim elupaikade kadu ja killustumine, toidubaasi vaesumine, konkurents jahimeestega saakloomade pärast ning salaküttimine ja -kaubandus.

Pootsmanilt ja Tanyalt loodetakse geneetiliselt tugevaid järglasi

Amuuri tiiger Pootsman sündis 7. mail 2011 Moskva loomaaias. Tallinna loomaaeda toodi ta 2012. aasta lõpus. Kokku sündis pesakonnas kolm kutsikat – lisaks Pootsmanile praegu Suurbritannias Whipsnade’i loomaaias elav isane Botzman ning Nürnbergi loomaaias elav emane Katinka. Enne lahkumist saab Pootsmani näha veel 9. detsembril — kell 13:30 toimub tiigripuuri juures kommenteeritud söötmine

Amuuri tiiger Tanya sündis 10. septembril 2004 Tšeljabinski loomaaias Venemaal. Zlín-Lešná loomaaeda viidi ta 2005. aastal. Tanya isapoolsed vanemad pärinevad mõlemad loodusest. Kogemustega emane amuuri tiiger on ilmale toonud 19 kutsikat.

Zlín-Lešná loomaaed, kuhu Pootsman kolib, asub Tšehhi Vabariigis, 10 kilomeetri kaugusel Zlíni linnast, Tšehhi idaosas ajaloolises Moraavias. Lešná lossiga külgnev loomaaed avati 1948. aastal. Loomaaia territoorium paikneb 48 hektaril. Kollektsioonis on 1261 isendit 213-st liigist. Loomaaed on alates 1997. aastast EAZA liige.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles