Koer ei ole siga! Lemmikloomade ülekaalulisus on saamas tõsiseks probleemiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Tõsi, ka lemmikloomad on ülekaalulised ning tegemist on tõusva ja murettekitava trendiga. Erinevad uuringud toovad välja, et umbes kaks kolmandikku kassidest ja koertest on tänapäeval kas vähemal või suuremal määral ülekaalulised. Peamiseks põhjuseks on liigne söömine ja vähene liikumine. Omanikud küll sageli teadvustavad probleemi, kuid ei oska midagi peale hakata.

Liigsed kilod põhjustavad lemmikutele mitmeid tervisehädasid – liigeseprobleeme, südamehaigusi, diabeeti, seedehäireid ning soodustavad ka teatud kasvajate teket. Lisaks on ülekaaluliste loomade jaoks keerukam järglaste saamine. Mis aga veelgi olulisem – ülekaalulisus vähendab loomade eluiga. Keskmiselt lüheneb koera elu üleliigse kehakaalu tõttu 1,8 aastat. Kui see ümber arvutada inimaastateks saame umbes 13 aastat kaotatud elu. Paneb mõtlema?

Mida teha ja kuidas alustada? Lihtne on öelda, et pane oma koer või kass trenni ja osta õiget toitu. Milline on aga see hea trenn ja õige toit? Kui rääkida lemmikute toidust ja nende söötmisest, siis koer ja kass pole need koduloomad, keda nuumata. Eriti peab seda meeles pidama hetkedel, kus pere pidulaua taga einestab. Loomadele meeldib oma kutsikasilmadega inimestelt toitu välja meelitada ning nii mõnigi murdub. Sageli jõuab lemmikute söögilauale just sel moel ebasobivat toitu. Samuti pole lemmikloom siga, kellele kõik toidulaua jäänused ühte kaussi kokku keerata. Koertele ja kassidele on välja töötatud spetsiaalsed toidud. Seda on tehtud teaduspõhiselt just nende vajadusi silmas pidades. Kindlasti on kergem ülekaalulisust õige toitmisega ennetada, kui hiljem üleliigsetest kilodest lahti saada.

Probleemi ennetamiseks on mõistlik oma lemmikut toita kvaliteetse toiduga. Kvaliteetset toitu müüvad lemmiklooma kauplused. Ettevaatlik tuleb olla tavalisest marketist ostetud toiduga, kuna toorainet, mida peaks nendes toitudes olema kõige rohkem ehk liha, leidub seal kõige vähem. Sellise toidu pikaajalise tarbimise tulemuseks on vajalike ainete puudus organismis. Nende konservide ja kuivtoitudega saavutatakse vaid seda, et lemmiku kõht on küll täis, kuid organism näljas. Tasakaalustamata toit väsitab looma.

Kui aga lemmik on ülekaaluline tuleb esmalt konsulteerida veterinaariga, kes annab õiged suunised edasiseks. Lihtsalt oma looma tavatoidu koguste vähendamine jätab lemmiku nälga ning tekitab stressi. Veterinaar oskab soovitada õigeid dieettoite, mis sisaldavad kõiki vajalikke aineid õiges koguses ja tasakaalus. PetCity kauplustes on saadaval mitmeid dieettoite nii kassidele kui koertele. Meeles tuleb aga pidada, et kui lemmiku kaalulangetamise protsess on ette võetud on see kogu pere koostöö, sest vähe on abi olukorrast, kus üks pereliige pingutab, käib lemmikuga trennis ja annab kvaliteetset toitu, kui teine oma toidulaualt maitsvaid, kuid ebasobivaid palakesi ümmargusele lemmikule pakub.

Teine tähtis osa kaalulangetamise juures on looma füüsilise aktiivsuse tõstmine. See nõuab pingutust nii loomalt kui omanikult, kuna see nõuab palju aega. Samas tugevdab looma ja omanikuvahelist sidet. Loomale sobiva koormuse määrab samuti loomaarst, kuid oluline on mõõdetavate eesmärkide seadmine, algmõõtude märkimine ning iganädalane kaalumine. Vaid nii on võimalik aru saada saavutatud tulemustest. Alustada võib jalutuskäikudest, mis on mõnevõrra tavapärasest pikemad. Samas tuleb olla sellega ettevaatlik, kuna tugevalt ülekaalulist looma ei tohi sundida korraga väga suurt koormust taluma. Alustada võiks vähemalt pooletunnisest jalutuskäigust ning kodus olles kutsuda igal võimalikul juhul oma lemmik endaga kaasa. Koertele võiks koju muretseda liikuvad mänguasju: palle, lendavaid taldrikuid ja tirimismänguasju. Lisaks on näiteks PetCity kauplustes müügil koertele mõeldud pusled. Tegemist on Nina Ottossoni nutimänguasjadega, mis aitavad lemmikuid hoida tegeluses, peletavad igavust ja loovad laheda koostöösuhte omaniku ja tema lemmiku vahel läbi mängu. Nina Ottossoni filosoofia ütleb, et koeral on neli jalga ja üks pea, aga kõik need vajavad aktiivsust - nii füüsilist kui vaimset. Seega on need sobivad mänguasjad ka lemmikute kaalualandamise protsessis. Samuti sobivad need mängud kassidele ja ka teistele koduloomadele. Lemmiku kaalulangetamisele aitab kindlasti kaasa mõne treeninggrupiga liitumine. Näiteks asub PetCity Rannamõisa lemmikloomakeskuses kaasaegsete võimalustega sisetreeningsaal

Kasside füüsilise aktiivsuse suurendamiseks võiks temaga esmalt tavapärasest rohkem mängida. Mänguasju võib meisterdada ise, kuid häid ning nutikaid lahendusi pakutakse ka lemmiklooma kauplustes. Lisaks sellele on võimalik ka kassidega väljas jalutamas käia, sest ka neile on valmistatud jalutusveste.

Nii kasside kui koerte kaalulangetamine peab olema meeldiv kõigile osapooltele. Tark on valida tempo, mis motiveerib, kuid ei tekita liigset stressi ning mida suudab täita nii loom kui omanik. Kaalulangetamise võtmesõnaks on järjepidevus ning, kui järjepidevalt pakutakse oma lemmikule õiges koguses kvaliteetset toitu ning aktiivset füüsilist tegevust, ei lase tulemused end kaua oodata.

Copy
Tagasi üles