Huvitav teada: milliseid saladusi peidab endas kassi keel?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Steve Mann / PantherMedia / Steve Mann / Scanpix

Kassiomanikud teavad, et nende neljajalgse sõbra keel on kohati karedamgi kui liivapaber. Milleks selline tekstuur aga vajalik on?

Meeskond Georgia Tehnikaülikooli mehaanikainsenere võttis ette kasside keelte detailse uurimise, et saada teada, mis need oma töös niivõrd efektiivseks teeb. Uuringut juhtinud Alexis Noeli sõnul võimaldab avastus luua uuendusi näiteks puhastus- või meditsiinitööstuses. Noel sai inspiratsiooni enda kass Murphyst, kui nägi kuidas too tekki lakkus ja ta keel selle külge kinni jäi. 

Juba varem teati, et kasside keeled on täis sadu imepisikesi ogasid, kuid uutest uuringutest selgus, et ogade otstes on «kausid», mille sisse kassi sülg koguneb. See aitab hiirekuningatel enda naha lähedale rohkem sülge viia ja teeb pesemise palju tõhusamaks. Noel leidis ka seose kasside keele ja karvapikkuse vahel — pea alati on kasside keeleogad just piisavalt pikad, et läbi nende karva nahani jõuda. Ainsaks erandiks on pika kasukaga pärsia kassid, keda nende omanikud teadupärast ise kammima peavad. 

Uuringu jaoks analüüsis Noeli meeskond keeleogasid nii kodukassidelt kui ka suurtelt kiskjatelt nagu lõvid, puumad, ilvesed, tiigrid ja lumeleopardid. Selgus, et kõigil uuritud kaslastel on ühesuguse ehitusega ogad ning ainult nende pikkuses leidus variatsioone. Inspiratsiooni saanud Noel lõi ka kassi keelest inspireeritud 3D-prinditud harja, mis teeb lemmikloomade kammimise tema sõnul lihtsamaks ja kiiremaks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles