Millal pöörduda oma koduloomaga lemmikute kiirabisse?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pet City

Lemmikute kiirabi tegutseb Tallinnas, PetCity Rannamõisa kliinikus. See on koht, kust kriitilistel hetkedel saab koduloom kõige kiiremini adekvaatset ravi ja seda 24h. Avatud ollakse ka nädalavahetustel ja riigipühadel. Seega ei tasu karta olukorda, et lemmik pühade ajal abita jääb. Kuid milliste probleemidega peab viivitamatult kiirabisse pöörduma?

Lemmikloomade kiirabisse tasub pöörduda igal juhul, kui on tekkinud kahtlus, et lemmiku tervis on halb ning see halveneb silmnähtavalt. Sellisel juhul ei tasu kaua mõelda ning pikalt ootama jääda. Ent kindlasti peaks kiirabisse pöörduma, kui lemmikul on näiteks verejooks, hingamisraskused või tugev oksendamine.  Verine okse on lemmikloomadel üpris tavatu, seega, kui neljajalgne seda teeb, tuleb kiiremas korras pöörduda loomaarsti vastuvõtule. Meeles tuleks pidada, et tavaliselt on säärane konditsioon eluohtlik! Mida kiiremini saab lemmik veterinaarset abi, seda rutemini saab loomaarst lemmiklooma enesetunnet parandada.

Samuti tuleks lemmikute kiirabisse pöörduda juhul kui loomal on kõhulahtisus, mürgistus või kokkupuude kemikaalidega. Mürgituse saanud loom haigestub äkitselt. Haigustunnused on harva spetsiifilised: esimese asjana tekib tavaliselt ilavool, oksendamine ja kõhuvalu, mis on tüüpilised vaevused väga paljudele haigusseisunditele. Kui omanik märkab sääraseid sümptomeid tuleb kiirelt tegutseda. Mürgistuse korral on võimalik esmaabi anda juba kodus. Koeral võib näiteks esile kutsuda oksendamist, kuid sageli on see loomaomanikule keeruline ülesanne. Mürgistuse korral on aeg väga tähtis faktor. Tasub teada, et väga kriitilisteks olukordadeks on PetCity Rannamõisa kliinikus olemas ka hemodialüüsi võimalus.

Mõnel juhul võib lemmikut tabada ka allergia. Allergia võib tekkida ussi või närilise hammustusest, herilase või mesilase nõelamisest või hoopis uuest toidust. Kuigi enamus toiduallergiaid ei ole lemmikule eluohtlikud, siis teatud toiduained ei sobi lemmikloomadele üldse. Mitte mingil juhul ei tohi lemmikule pakkuda šokolaadi, viinamarju, soolaseid ja vürtsikaid toite, avokaadot, sibulat ja murulauku. Ka küüslauk on suures koguses eluohtlik! Lisaks eelmainitule on ohtlik ka rabarber, ksülitooli sisaldavad toiduained (näiteks närimiskumm, pastillid), suurem osa tsitruselisi, kohv ning ka sinepiseemned. Mainitud toiduained kujutavad lemmiku elule suurt ohtu. Kui on teada, et lemmik on midagi listist söönud, tuleks esmajoones pöörduda enda loomaarsti poole.

Lemmiklooma kliinikust saab abi ka poegimiskomplikatsioonide puhul. Üldiselt vajab lemmikloom poegimisel harva inimese poolset sekkumist ja abi. Sellest hoolimata ei tohiks oma poegivat lemmiklooma jätta saatuse hoolde, sest kõik poegimised ei lõppe alati vaid õnnepisaratega. Lemmikloomadel esineb mitmeid, loomaarsti sekkumist nõudvaid, poegimisprobleeme. Tõenäoliselt on kõige tavalisemaks probleemiks kutsika vale asend emakas, aga ka surnud või liiga suured kutsikad. Kutsikad võivad sündida nii tuharseisus kui pea ees. Vale asend on siis, kui kutsikas on sünniteedes risti. Sellisel juhul ei mahu ta läbi, emane pingutab, tulemust ei ole ning väsib. Sellisel juhul on erakorraline keiser hädavajalik. Samuti ei stimuleeri surnud kutsikas emakatööd, liiga suur kutsikas jääb sünniteedesse lihtsalt kinni. Mõnikord vajab sekkumist emane, kes sünnitegevusest väsinud on(väga pikad poegimisvahed). Veterinaarset abi vajab ka koer, kelle tiinus on liiga pikaks veninud. Ka need mainitud probleemid võivad saada lahenduse läbi keisrilõike. Pea meeles, et teatud koeratõud ei suuda kutsikate ebaloomulikult suure pea tõttu ise poegida(bostoni terjer, inglise ja prantsuse buldog, šoti terjer jpt.) ning vajavad pea alati inimese sekkumist.

Ka hammustushaavad vajavad kiiret veterinaarset sekkumist, kuna hammustushaav on tõsine vigastus. Tavaliselt on see ääretult valus ning kuna on ka mikroobidele sobivaks vohamiskohaks, siis see paraneb halvasti ning läheb tihti mädanema. Isegi kui nahal pole suurt kahjustust näha, on hammustushaavad enamasti väga sügavad ja vajavad alati rohket tähelepanu. Mitte mingil juhul ei tohiks lasta koeral aga oma haava lakkuda, kuna see pikendab paranemist.

Lemmikute kiirabi on avatud 24H. Oma tulekust tasuks aga siiski ette teatada telefonil 15222. Lisaks võiks abi vajaval lemmikloomal kaasas olla pass, kui see on olemas. Loe PetCity Rannamõisa lemmikloomade kiirabist lähemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles