Kas kakud on head isad? Tallinna loomaaed annab vastuse

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stanislav Moshkov / Scanpix

Loodusfotograaf Remo Savisaar on meie looduses kakulisi otsinud ja jälginud juba 13 aastat. Selle ajaga on kogunenud palju põnevaid lugusid ja ka imelisi pilte, mis kirjeldavad nende eriliste lindude elu-olu. 

Pühapäeval, 11. novembril ootab Tallinna loomaaed kõiki uudishimulikke koos peredega kakupäevale. Sel aastal on tähelepanu keskmes Eestis haruldane talikülaline ja III kaitsekategooriasse kuuluv liik – lumekakk.

Kakupäeval pajatab Remo Savisaar seitsmest kakuliigist, kelle tegemisi ta põhjalikult jälginud on. Räägib ka sellest, milline on olnud (eel)töö kakkude pildistamisel ja mis jääb kaadri taha. Remol on õnnestunud Eestis mitte ainult näha, vaid ka pildile püüda haruldane habekakk – kuidas see õnnestus? Samuti jagab Remo õpetussõnu, kuidas, millal ja kus võiks ise looduses mõnd kakulist kohata.

Lumekaku eluiga looduses on keskeltläbi 10 aastat, tehistingimustes kuni 28 aastat. Paarilise valib lumekakk sageli kogu eluks. Lumekakul saab sulestiku järgi emas- ja isaslinnul vahet teha.

Pesakohaks leitakse kevadel lumest kõige varem vabanev kõrgendik või järsaku nõlv. Kurnas on 3-7 muna, lemmingurikkail aastail kuni 12. Lumekaku haudeaeg on 31-34 päeva ja haub ainult emalind. Isalinnu ülesandeks on toidutoomine. Eestis peab lumekakk jahti hämarikus, kuid põhja pool tundras saab ta hakkama nii polaarpäeva kui ka -öö tingimustes. Jõulise lennu ja saagi tabamise viisilt meenutab lumekakk veidi pistrikku.

Miks on lumekaku varbad sulised? Kuidas näeb kakk selja taha? Kas kakud on head isad?Mine isadepäeval Tallinna loomaaeda ja saa teada!

KAKUPÄEVA KAVA:

Kell 13 – 14 kullimäel

▪ lühiekskursioon (eesti ja vene keeles)

▪ kakkude söötmine koos kommentaaridega

Kell 14:30 – 16 keskkonnahariduskeskuses

▪ saalis «Kohtumised kakkudega» loodusfotograaf Remo Savisaar

▪ fuajees meisterdamise töötuba

Suupisteid ja sooja jooki pakub kohvik Mõmmu. Ekskursioonil osalemine on loomaaia piletihinna sees. Ekskursioonid algavad loomaaia kullimäel. Rõivastus soe ja ilmale vastav. Eelnev registreerimine pole vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles