Koerte riietamine – kas mõistlik tegevus või looma piinamine?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Millised mõtted tekivad, kui teile jalutab vastu koer, kellele on omanik selga tõmmanud kapuutsiga jaki ning kel on jalas papud? Mõni läheb mööda sellele kõigele tähelepanu pööramata, kuid mõned leiavad häälekalt kommenteerides, et tegemist on looma piinamisega ning mõttetu eputamisega. Kuid, mis see siis tegelikult on – kas mõistlik või mõttetu teguviis?

Koerte riietamine ja nende juurde käivad aksessuaarid on kasvav trend, millel on reaalne otstarve ja vajadus. Loomulikult riietatakse lemmikuid ka lihtsalt lõbu pärast ning siin võib tõesti kergelt üle piiri astuda. Loom ei ole mänguasi - talle pole mõistlik selga panna riideid, mis on ilmselgelt ebamugavad ja takistavad tema liikumist. Kuid, kui me räägime Eesti kliimast, siis koerte riietamine on sageli vajalik ning seda tehakse eelkõige praktilistel kaalutlustel.

On mitmeid koeratõuge, kes kaitsvat riietust külma ilma korral vajavad. Eelkõige vajavad kaitset karvutud tõud nagu hiina harjaskoer, samuti lühikarvalised tõud nagu taks ja bokser ning aluskarvata koerad. Lisaks sellele vajavad kaitset ka koerabeebid, eakad ning tiined lemmikud. Riietus aitab neil kehatemperatuuri hoida ja kaitseb ka vihma ning pori eest.

Kuidas aru saada, et lemmikul on külm? Lemmikul on külm, kui ta väriseb või/ja on küürus. See näitab, et loomal on silmnähtavalt ebamugav. Tavaliselt saavad esimesena külmast kahjustada kõrvaotsad (kikkis kõrvadega koerad ja kassid) ning saba, tihti ka käpapadjandid. Käpapadjandid külmetavad, kui koer tõstab üht või teist jalga ning hakkab neid lakkuma.

Mis aitab? Hetkel on ainuke kõrvu säästev toode Hurtta Extreme Warmer, mida müüakse PetCity lemmiklooma kaupluses. Selle pikk kaelus võimaldab soojas hoida ka kõrvapiirkonda. Lisaks sellele hoiavad Hurtta joped koera soojas ka kõige ekstreemsemates oludes. Neis on soojapidavast fooliummaterjalist sisu, mis peegeldab tagasi koera kehasoojust ja annab jopele märkimisväärse lisasoojuse. Olemas on ka spetsiaalsed lemmikutele mõeldud saapad, näiteks Rukkalt, Ruffwearilt või Hurttalt. Lisaks neile on PetCity kauplustes kohal Rukka ja Hurtta uus selleaastane sügiskollektsioon, mille valikust leiab veste, trakse, jopesid, kui ka huvitavaid jalutusrihmasid.

Pea meeles:

  • Tunne oma lemmikut ning pane tähele, kuidas ta külma talub. Sellest lähtuvalt vali oma lemmikule riietus, kuid ära teda üle riieta ning tea, kus on mõistlik piir looma heaolu ja omaniku edevuse vahel.
  • Jälgi, et lemmikul oleks oma riietusega mugav liikuda. Jope, vest või traksid ei tohi takistada koera vaba liikumist. Looma riietus ei tohiks olla liialt kitsas ega ka liiga lai. Õige suuruse leidmiseks on kõige parem, kui poodi minnakse koos lemmikuga.
  • Kindlasti tasuks läbi mõelda ka riietuse materjal, mida oleks lihtne puhastada, kuna porise ilmaga võib kaunis erksavärviline jope kiirelt määrduda.
  • Koerale papusid proovides ole kannatlik, sest esimestel kordadel ei pruugi need lemmikule sugugi meeldida.
  • Ole nähtav ka pimedal ajal! See tähendab, et looma riietel võiksid olla helkurribad.

Copy
Tagasi üles