Kass pissib tuppa ning kodus on hingemattev hais!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

See on iga inimese üks kõige ebameeldivam osa kassiga kooselust, kus ühel hetkel avastad, et sinu lemmik, kes muidu armastab puhtust ja korda, on hakanud märgistama ning vales kohas häda tegema. Teadagi, on kassi pissi lõhn vänge ning häiriv. Paljude inimeste esimene reaktsioon on oma lemmikuga kurjustamine, turjast sakutamine ja nina pissiloiku toppimine. Kindel on vaid see, et sellise käitumisega soosib peremees säärase käitumise kordumist ja loomas suurema stressi ja hirmu tekkimist. Pigem peaks sel hetkel sügavalt hingama ja küsima: „Miks ta küll nii teeb?“

Kassil on põiepõletik

Kõige tavalisem tervislik põhjus, miks loom hakkab tuppa pissima, on põiepõletik. Omanik saab looma vaevavast põiepõletikust aimu, kui ta märkab, et kiisu urineerib tavalisest sagedamini ja sellega edukalt hakkama ei saa. Sageli on kassi pissis ka verd. Loom, keda vaevab põiepõletik on üldiselt ka isutu, kuid soovib palju juua. Vanematel kassidel võib põiepõletik tekkida iseeneslikult, kuna nende vastupanuvõime erinevatele bakteritele on nõrk. Noorematel kassidel on põiepõletiku tekke põhjuseks peamiselt vale toit, mis tekitab põiekristalle. Kristallid tekivad põies, kui uriini happesus muutub ning uriini happesus muutub, kui toit, mida kass sööb on vähekvaliteetne. Vähekvaliteetse toorainega toitu müüakse tavaliselt toidupoodides. Vahel kogunevad kristallid põiekivideks või -liivaks. Põiekivide kohta loe lähemalt SIIT. Põiepõletik ja põiekivid on ravitavad haigused ning kahtluse korral tasub pöörduda loomakliiniku poole. Kui kassi tervis halveneb aga silmnähtavalt saab abi PetCity loomakiirabist, mis on abivalmis 24/7.

Kassil on stress

Kassid on üldjuhul sitked sellid, kuid hingelt hellad ja samas üpris egoistlikud. Neid võib kergelt iga pisiasi stressi viia. Selleks võib olla uus heli või hoopis üksildustunne. Inimesedki ju  hakkavad suurest igavusest lollusi tegema ja ega loomadki selles osas paremad ole. Peremehe tähelepanu on vaja ju võita, ja mis võiks olla selleks veel parem relv, kui vänge haisuga sirtsutamine omaniku lemmikvaibale või diivanile.

Kassi viib kergelt stressi ka mõne uustulnuka külastus või püsivalt perega liitmine. Uustulnuk võib olla mõni teine koduloom või hoopis beebi. Samuti ei meeldi kassidele külalised, kes kannavad kaasas mõne teise looma lõhna. Seetõttu lastakse täis just nende külaliste kingad, kel kodus mõni koduloom.

Kõik need situatsioonid on aga lahendatavad. Kassidevahelisi ja muid stressiolukordi saab leevendada Feliway pihusti abil. Tegemist on tootega, kust eraldub õhku feromoone, mis pakuvad kassile heaolu- ja rahutunnet.

Et märgistamist peatada on oluline märgistatud pinnad hoolikalt puhastada. Vastasel juhul tunneb kass jätkuvat vajadust oma territooriumi märgistada ning valedesse kohtadesse pissimine jätkub. Selleks, et kodus halvast lõhnast lahti saada võib kasutada Simple Solution Platinum lõhna- ja plekieemaldit. See sisaldab unikaalseid ensüüme, mis neutraliseerivad ebameeldiva lõhna ning eemaldavad uriini plekid. Sageli on aga raske kõiki uriiniga märgistatud kohti avastada, kuna need on juba kuivanud, ning kui kass on pissimisega hoogu sattunud, siis peremehe lõhnataju on haisust sedavõrd häiritud, et kõiki märgistatud kohti haistmismeele järgi üles ei leiagi. Siis võib abiks olla spetsiaalne UV lamp uriiniplekkide ja uriini tekitatud kahjustuste leidmiseks. See lokaliseerib ka silmale nähtamatud uriiniplekid.

Jooksuaeg

Kui kass on kastreerimata või steriliseerimata, on üpris tõenäoline, et toakassid, eriti isased, hakkavad märgistama. Kassid vahetavad infot lõhnatähiste vahendusel ning saadavad vastassugupoolele sellega signaale, et nüüd on aeg küps kosilaseks hakkamiseks või kosilase vastuvõtmiseks. Seega tasub mõelda kassi steriliseerimise või kastreerimise peale. See lõpetab reeglina märgistamise.

Kass on eakas

Vana kass on vana kass ning eakal loomal võib sagedamini esineda mõni tervisehäda, mis põhjustab valesse kohta urineerimist. Näiteks esineb vanematel kassidel sagedamini põiepõletikku ning mitmeid erinevaid kroonilisi liigesepõletikke, mis lihtsalt ei võimalda neil liivakasti hüpata, et seal oma häda korda ajada. Seetõttu võiks olla vanema kassi liivakast madala äärega, et tal oleks mugav sinna sisse astuda.

Probleem liivakastiga

Kassid tühjendavad oma põit mujal kui liivakastis ka juhul, kui nende liivakast on vales kohas, see on vale suurusega, selle liiv pole sobilik või pole seda piisavalt puhastatud. Mujale pissimisega annab loom märku, et midagi on valesti. See, mis on valesti, võib olla peadmurdev ülesanne. Selleks, et mõista, mis on valesti, tasub muutusi samm-sammult katsetada. Esmalt muidugi on soovitatav liivakast puhastada. Kui mujale pissimine jätkub, võib välja vahetada liiva ning konsulteerida loomakaupluse spetsialistidega. Sageli on kassid ka häbelikud, ega soovi oma häda teha liivakastis, kus mõne teise looma või inimese silm võib peatuda. Sellisel juhul võib kaaluda pealt kinnise liivakasti soetamist, kus kass saab oma häda privaatselt teha. Pealt kinnist liivakasti ei soovitata aga looma esimeseks liivakastiks, kuna väikestele kassilastele võib see olla ehmatav ja ahistav ning sellisel juhul ei tasu potitreeningust palju loota.

Copy
Tagasi üles