Hea teada: toiduained, mida koertele anda ei tohiks (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images / Scanpix

Kui sa asud parajasti maitsvat söögikorda nautima ning su koer sinult palakest lunib, on raske tema anuvale pilgule vastu panna. Võid ju teda hellitada, kuid enne tee kindlaks, et su söök ei ole tema jaoks kahjulik.

Inimestele mõeldud toit koertele üldjuhul paha ei tee, kuid ettevaatlikus tasub end alati ära. Mõned toiduained, nagu šokolaad ja rosinad, ei ole koera organismile ohutud ning võivad endaga kaasa tuua valusa õppetunni. Siin on valik toiduainetest, millest koerad eemale hoida tuleks. 

Avokaado

Hommikust avokaadosaia ära oma lemmikule paku, sest avokaadod sisaldavad ühendit nimega persiin, mis mõõdukates kogustes inimestele kahju ei tee. Koerale piisab aga väikesest ampsust ning tagajärjeks on oksendamine ja kõhulahtisus. Riskiallikaks on ka avokaadoseeme, mis võib koerale kurku või seedeelundkonda kinni jääda, kui ta selle kogemata alla neelab.

Viinamarjad ja rosinad

Pole täpselt teada, milline rosinates ja viinamarjades sisalduv aine koerte jaoks mürgine on, kuid nendest hoia oma neljajalgne kaaslane eemale. Kõige tõsisemaks tagajärjeks on neerupuudulikkus ning kui su koer mõne viinamarja juba nahka on pannud, püüa temas esile kutsuda oksendamist. 

Sibulad, küüslauk ja murulauk

Pole tähtis, kas koer sööb neid toiduaineid toorelt, praetult või purustatult — igal juhul on need mürgised. Koera organismis põhjustavad sibul, küüslauk ja murulauk aneemiat ehk kehvverelisust. Kui sul on oma aed ning sa mõnda neist toiduainetest kasvatad, hoia oma koeral silm peal, et ta peenrale maiustama ei läheks.

Makadaamiapähklid

Makadaamiapähkleid leidub erinevates küpsetistes ja pähklisegudes ning need panevad koerad oksendama, tekitavad palavikku ning isegi depressiooni. Sarnaselt viinamarjadega ei ole teadlased kindlad, mis täpselt sellist reaktsiooni põhjustab, kuid isegi väike kogus makadaamiapähkleid on koerale ohuks.

Šokolaad

Šokolaad on üks tavalisemaid asju, mille eest koeraomanikke hoiatatakse. Šokolaadis sisalduv aine nimega teobromiin põhjustab oksendamist, tekkida võivad kõhulahtisus, südame rütmihäired ja värinad, kuid välistatud pole ka surm. Toksilisuse tasemed varieeruvad olenevalt šokolaadi tüübist, kuid need kõik tuleks koera söömisulatusest väljas hoida.

Toored munad

Munad ise ei ole toksilised, kuid nendes leiduvad bakterid võivad sellegipoolest paksu pahandust põhjustada. Keedumunad on aga mõnusaks maiuseks, mida võid koerale kartmata pakkuda. Sama kehtib ka toore liha ja kala kohta — kui võimalik, anna koerale alati küpsetatud liha, näiteks lõhet, mis on heaks valguallikaks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles